Carnea ar trebui sa fie intens contaminata cu dioxina, sau consumul trebuie sa fie masiv si pe perioada indelungata pentru ca sa apara efecte asupra sanatatii, sustine acad. prof. dr. Victor Voicu, potrivit NewsIn.

"Carnea ar trebui sa fie ingrozitor de contaminata cu dioxina ca un om sa pateasca ceva. Sau o persoana ar trebui sa manance cantitati mari si de mai multe ori pentru ca sa se evidentieze probleme de sanatate", a precizat acad. prof. dr. Victor Voicu, specialist in toxicologie.

Simptomele intoxicatiei cu dioxina sunt iritatia ochilor, a pielii si a cailor respiratorii, ameteala si greata. De asemenea, pe termen lung, pot aparea toxicitate hepatica si eruptii veziculare.

Surse de contaminare pentru om sunt, prin grasimea continuta, laptele, carnea de vita, carnea de porc. Potrivit specialistilor, in cazul dioxinei exista un fenomen de bioacumulare, iar timpul de injumatatire la om este 8 ani.

Potrivit normelor europene in ceea ce priveste continutul maxim permis in alimente a unor contaminanti, doza de dioxina tolerabila pe saptamana este de un echivalent toxic de 14 pg/KgC

"Dioxina este una dintre cele mai rezistente substante existente in ciclul alimentar, iar cantitatea acesteia nu se poate reduce prin procesarea carnii contaminate",
a declarat, pentru NewsIn, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, Mencinicopschi a precizat ca dioxina, odata ce a fost ingurgitata nu se poate elimina.
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a adaugat ca dioxina poate duce la tulburari neurologice, poate afecta sistemul de reproducere ducand la infertilitate, poate cauza cancer si poate patrunde prin placenta afectand in acest fel fatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.