Imigrantii sunt printre cei mai afectati de criza economica in Spania, dar cei mai multi dintre ei, printre care romani, decid sa ramana pentru ca le este rusine sa se intoarca in tarile de origine si sa porneasca iarasi de la zero, scrie cotidianul International Herald Tribune in editia online.
Cand nu a mai avut bani sa le cumpere paine celor trei fetite, Camelia Condurat, romanca in varsta de 24 de ani, a gasit niste faina si drojdie si a facut singura paine. "Daca nu ai nici 50 de centi ca sa cumperi o bucata de paini, ce poti sa faci? Te descurci cum poti".

Cand sotul ei, Costel, si-a pierdut slujba de zidar in octombrie, Camelia a cautat de munca pentru prima oara de cand a venit in Spania, in urma cu patru ani. Face de mancare si curatenie la un restaurant local, muncind cate 12 ore, sapte zile pe saptamana, pentru un salariu de 700 de euro pe luna, relateaza NewsIn, citand IHT.

Cu jumatate din salariu plateste chiria apartamentului mic cu trei camere pe care familia il imparte cu alti doi chiriasi. Ceea ce ramane nu ajunge pentru a acoperi nevoile familiei, asa ca in timpul liber, femeia sta la cozi la institutiile de stat care impart ajutoare sociale, la Crucea Rosie si biserica. "Este foarte-foarte greu", spune femeia intr-o spaniola fluenta. "Mi-e rusine sa cer ajutor. Dar am trei fete, asa ca imi las mandria acasa".

Cum comentati relatarea jurnalistilor straini? Cunoasteti cazuri asemanatoare? Le puteti povesti pe forumul 9am.ro.

In Coslada si alte suburbii muncitoresti ale Madridului cu populatie mare de imigranti, povesti ca aceasta au devenit comune de la instalarea crizei economice. Spania a creat mai multe locuri de munca si a atras mai multi imigranti decat orice alta tara din Europa in ultimul deceniu, in special datorita boomului din constructii. Insa pe masura ce economia se contracta, companiile fac concedieri intr-un ritm alarmant, iar somajul a depasit 11% din trimestrul al treilea al anului, fiind cel mai mare din UE.

Imigrantii necalificati sunt cei mai afectati, somajul in randul acestora fiind estimat la 17%. Altadata permisiv, Guvernul spaniol nu mai este la fel de primitor si chiar are programe de incurajare a imigrantilor care vor sa plece in tarile lor. Circa cinci milioane de imigranti sunt inregistrati in Spania, tara cu 46 de milioane de locuitori, marocanii, romanii si ecuadorienii fiind cei mai numerosi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.