Potrivit acestuia, desi Romania nu a efectuat importuri de carne din Irlanda, incepand de luni, 8 decembrie, au fost dispuse masuri de control, pentru a verifica daca nu a ajuns si in Romania carne de porc contaminata cu dioxina.

"Am primit duminica, prin intermediul comunicatului pe sistemul de alerta, lista cu cele 11 tari ce au importat carne de porc din Irlanda, iar Romania nu se afla printre acestea. Totusi, incepand de luni am instituit masuri de control la punctele de frontiera si la unitatile de desfacere pentru a ne asigura ca nu a intrat in tara carne de porc din Irlanda", a declarat Radu Roatis.

Acesta a mai adaugat ca vor fi verificate toate importurile de carne de porc efectuate incepand cu 1 septembrie 2008, pentru a se verifica daca nu s-au facut schimburi comerciale indirecte cu Irlanda, astfel ca una dintre tarile cu care Romania realizeaza importuri sa fi importat carne de porc din Irlanda.

Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.

Alerta a fost lansata sambata seara, dupa descoperirea, in timpul unui control de rutina, la sfarsitul lunii noiembrie, a unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat de obicei cu dioxina. Substanta a fost detectata in grasimea de porc provenind de la noua crescatorii irlandeze. PCB este un poluant organic persistent, care poate fi cancerigen.

Potrivit Agentiei Irlandeze pentru Securitate Alimentara (FSAI), unele produse pe baza de carne de porc contaminata au fost descoperite in Franta si in Belgia, in cursul unor controale efectuate la frontiera. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca nu poate sa confirme informatiile, deocamdata.

Germania a retras de la vanzare carnea de porc provenind din Irlanda, in timp ce Marea Britanie si Suedia au recomandat populatiei sa nu o consume.

Comisia Europeana a dat asigurari ca urmareste "indeaproape acest incident".