Musulmanii din Dobrogea sarbatoresc, de luni, Kurban Bairamul, sarbatoarea sacrificiului care tine patru zile, si in timpul careia cei mai instariti dintre ei ofera carne de oaie celor saraci, transmite NewsIn
Credinciosii musulmani au venit luni, la primele ore ale diminetii, in geamiile din Constanta, pentru a se ruga pentru sufletul celor morti si binele apropiatilor. La una dintre geamii, slujba a fost tinuta de muftiul Cultului Musulman din Romania, Iusuf Murat, in fata a zeci de credinciosi. Dupa slujba, barbatii se intorc acasa unde indeplinesc ritualul sacrificarii. Potrivit traditiei, musulmanii mai instariti aduc macelari priceputi care taie una sau mai multe oi sau vitei, in functie de starea materiala a fiecaruia. Animalele care se sacrifica trebuie sa fie sanatoase si sa aiba varsta minima de sase luni. Sarbatoarea sacrificiului incepe astfel, iar timp de patru zile, familiile de musulmani se viziteaza si petrec impreuna cu rudele. Se prepara ciorba din carne tocata, sarmalute, friptura la cuptor cu fasole, iar, la desert, baclavale si cozonac. Copii vin sa colinde si primesc in schimb dulciuri, cadouri si bani.

Alti aproape 40 de musulmani din judetul Constanta se afla deja in pelerinaj la Mecca, Medina, destinatie spre care au plecat in urma cu doua saptamani. Unii au calatorit cu autocarul, iar altii au plecat cu avionul, costurile calatoriei fiind intre 1.350 si 2.700 de euro. In sumele de bani sunt incluse transportul, cazarea si masa. Pelerinii care au plecat, in acest an, la Mecca au varste cuprinse intre 24 si 80 de ani si fiecare a optat, in functie de venituri, pentru mijlocul de transport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.