Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a spus, vineri, la Arad, ca romanii meritau sa fie inclusi in Uniunea Europeana pentru „a aduce o contributie spirituala profunda si culturala“ intr-o Europa care se decrestineaza, transmite corespondentul NewsIn.
„Aradul are o vocatie deosebita, de a fi punte de legatura intre traditia rasariteana si cea apuseana, de a juca un rol central, desi se afla la marginea tarii, de pastrare a traditiei ortodoxe si in acelasi timp de receptivitate si deschidere catre valorile Europei Occidentale. Vocatia aceasta de sinteza si armonizare a valorilor de inspiratie crestina a fost constanta aici in aceasta zona, de aceea, noi vedem ca meritam sa fim inclusi in Uniunea Europeana, nu doar pentru a fi ajutati, ci si pentru a aduce o contributie spirituala profunda si culturala intr-o vreme in care Europa occidentala se decrestineaza“, a spus Patriarhul Daniel.

Preafericitul Parinte a mai spus ca popoarele care au trecut prin comunism trebuie sa aduca o contributie pentru reinnoirea credintei in Europa. „Este important ca popoarele care au trecut prin comunism timp de 40, sau 50, sau 70 de ani, si au pastrat credinta prin multa suferinta si multa speranta sa aduca o contributie pentru reinnoirea credintei in intreaga Europa. Credem ca, in vreme de criza, cand in Europa, SUA si Canada se vand biserici pentru ca sunt goale, la noi se construiesc biserici noi in toata tara“, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Acesta a mai afirmat ca Romania este, in prezent, tara cu cele mai multe biserici in constructie, in raport cu numarul populatiei. „Crestinii din Romania, ortodocsi, catolici si de alte confesiuni, au datoria de a aduce, ca o contributie majora intr-o Europa reunificata, experienta credintei care s-a intarit prin Cruce si Inviere, prin suferinta si speranta“, a afirmat Parintele Daniel.

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii „Aurel Vlaicu“ din Arad, urmand ca in cursul zilei sa inaugureze un centru cultural parohial.

In cursul zilei de sambata, Parintele Patriarh Daniel, alaturi de membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, va sfinti noua Catedrala Episcopala „Sfanta Treime“ din Arad. De asemenea, sambata, i se va conferi titlul „Dreptate si Unire“ din partea Primariei municipiului si a Consiliului Judetean Arad, precum si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest „Vasile Goldis“ din Arad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.