Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi grabiti. Vacanta copiilor de asemenea. In marile orase din tara se vor organiza evenimente, in piete publice, ce vor marca aprinderea brazilor de craciun. Supermarket-urile si Hipermarket-urile vor fi luate cu asalt de catre populatie lucru care poate conduce la o supraveghere mai relaxata a copiilor.

Efectele acestei relaxari se pot transforma in disparitii sau fuga de acasa a copiilor. In aceasta perioada unii parinti obisnuiesc sa isi trimita copiii singuri la cumparaturi. Atentionam asupra acestui lucru care poate constitui o sursa a disparitiilor conform datelor centralizate de noi.

  • Mediul Urban

Odata cu inceperea sezonului de iarna, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual Focus avertizeaza parintii asupra fenomenului de disparitie si fuga de acasa a copiilor, care in aceasta perioada poate inregistra cote ridicate.

Lipsa unei supravegheri adecvate, neintelegerile din sanul familiei, dorinta adolescentilor de alcatuire de grupuri de distractie pentru Craciun sau Revelion risca sa transforme perioada de iarna in cota ridicata a disparitiilor si fugii de acasa a copiilor.

  • Mediul Rural
Avertizam ca obiceiurile de Craciun si Revelion, (umblatul cu plugusorul sau colinda) se pot transforma in pericole daca familiile nu au cunostinta de locurile exacte in care copiii vor merge. Sfatuim parintii sa ceara copiilor o reintoarcere acasa la fiecare 2-3 ore mai ales ca in aceasta perioada de iarna ziua este mult mai scurta iar temperaturile sunt scazute.

FOCUS reaminteste pe aceasta cale parintilor sa comunice mai mult cu copiii lor, sa-i supravegheze indeaproape si sa actioneze responsabil la semnalele pe care le dau acestia prin comportamentul lor in aceasta perioada.

Iata cateva lucruri pe care un copil trebuie sa le stie pentru a fi in siguranta:
* Sa nu deschida usa daca este singur acasa si nu asteapta pe nimeni
* Sa-si cunoasca numele, adresa, numarul de telefon si numele parintilor si sa nu le spuna oricui
* Sa accepte un cadou sau dulciuri doar cu voia parintilor
* Sa spuna intotdeauna parintilor unde si cu cine pleaca

Rugamintea FOCUS este ca parintii sa-si insuseasca regulile de baza de protectie a copiilor pentru a preveni fuga de acasa si disparitiile. Acestea pot fi consultate pe site-ul Focus la adresa http://www.copiidisparuti.ro/ro/resurse-parinti.html

Disparitiile de copii pe care Centrul Focus le instrumenteaza se pot grupa pe doua categorii de varsta: 6-11 ani si 12-17 ani ultima grupa de varsta fiind si cea mai frecventa care apare in statisticile noastre.

O alta recomandare pe care o facem parintilor in cazul in care copilul dispare sau fuge de acasa este sa sune IMEDIAT la Centrul FOCUS la Telverde 0800-822-116 si sa comunice toate datele copilului in cauza. Este de dorit ca parintii sa aiba o fotografie cat mai recenta a copilului usurand astfel munca noastra, a politiei si marind astfel sansele de identificare a copilului disparut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.