Timisoreanul Vasile Cosma va primi despagubiri totale de 300.000 de euro pentru ca a fost inchis si torturat timp de sase ani in vremea regimului comunist, fara sa fi fost vreodata judecat si condamnat.

Dupa cinci ani de plimbari prin salile de judecata, Curtea de Apel Timisoara a hotarat ca Vasile Cosma, barbatul in varsta de 86 de ani care a facut puscarie in inchisorile comuniste in perioada 1947-1953, sa primeasca din partea statului roman despagubiri ce reprezinta daune morale si materiale in valoare de 300.000 de euro. Acesta a facut sase ani de inchisoare, imediat dupa abdicarea fostului suveran al Romaniei Mihai I, deoarece a fost considerat de noul regim comunist un individ periculos. Imediat dupa ce a implinit 18 ani, s-a inrolat in trupele speciale de parasutisti, fapt care i-a adus in 1947 arestarea. Asta, deoarece el si colegii lui erau considerati un pericol pentru regimul comunist. In seara zilei de 30 decembrie 1947, el era la un coleg cand a fost retinut.

Primele cinci luni de detentie, Vasile Cosma le-a petrecut in arestul Securitatii, unde era batut zilnic pentru a recunoaste ca vrea subminarea puterii de stat. De acolo, el a fost dus in lagarul de munca de la Canalul Midia-Navodari. Vasile Cosma a trebuit sa faca fata torturii la care era supus aproape zilnic. Barbatul a fost inchis la Aiud, Ocnele Mari si Canalul Midia aproape sase ani, fara a fi vreodata judecat si condamnat, iar dupa eliberare a avut doi ani domiciliu obligatoriu in Timisoara. El a pierdut in puscariile comuniste cei mai frumosi ani din viata. Dupa eliberare a fost nevoit, desi absolvise Liceul Economic la Cluj, sa sape santuri sau sa taie lemne pentru a supravietui.

Ajuns la 86 de ani, el are o pensie de numai 700 de lei cu care se descurca greu. Bataile primite in lagar au lasat urme adanci. Barbatul ar avea acum nevoie de o interventie chirurgicala la coloana, in China, care l-ar costa peste 100.000 de euro. Aceasta, deoarece in urma batailor primite in carcera,i-a fost distrusa coloana vertebrala, lichidul cefalo-rahidian nu mai poate circula normal, iar batranul este tot timpul ametit, neputand sa mearga singur pe strada. In plus, va mai trebui sa plateasca si costurile unui insotitor, pentru ca nu se poate deplasa singur. In urma cu cinci ani, Tribunalul Timis a stabilit ca acesta are drept la despagubiri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.