Peste 700 de tone de petarde si artificii, ramase de anul trecut pe stocurile diferitor firme, sunt supravegheate de politisti, urmand sa fie declansate controale pentru a stopa comericializarea catre populatie a obiectelor pirotehnice, potrivit oficialilor din IGPR

Potrivit comisarului sef Nicolae Marinescu, seful Directiei Arme, Substante Toxice si Explozivi din Inspectoratul General al Politiei Romane, in momentul de fata exista 716.730 de kilograme de articole pirotehnice ramase in stocuri din anii precedenti, care mentin riscul potential ca unele societati, cu buna-stiinta, sa eludeze legea si sa comercializeze astfel de obiecte catre populatie, in scopul obtinerii de castiguri ilicite.

"Dealeri autorizati pastreaza aceste articole pirotehnice in speranta ca legea va suferi modificari si ca ele vor putea fi folosite la liber cum se intampla in alte tari", a precizat comisarul sef.

Contitatea de articole pirotehnice existenta pe stocul dealerilor a fost inventariata, este supravegheata, iar in perioada urmatoare vor fi supravegheate si controlate atat in complexele en-gros, cat si in piete in care ar putea fi comercializate astfel de articole.

Marinescu a declarat, pentru NewsIn, ca astazi, in timpul primelor controale de acest gen, desfasurate in doua complexe en-gros de la marginea Capitalei, au fost intocmite cinci dosare de cercetare penala unor persoane care vindeau petarde.

Prin modificarile aduse legislatiei in domeniu in anul 2006, prin Legea nr. 406, s-a interzis comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I. Practic, toate articolele pirotehnice care contin o incarcatura mai mare de 3 grame sunt interzise, iar incalcarea legii in aces tsens se pedepseste cu inchisoare dela 3 luni la un an de inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.