Doar noua fetite din judetul Mures au fost vaccinate pana in prezent impotriva HPV (Virusul Papiloma Uman), a anuntat, marti, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Mures, Gabriela Uifalean, tansmite corespondentul NewsIn.

"In perioada 24 - 27 noiembrie, in judetul Mures au fost informati 2.133 de parinti ai elevelor din clasele a IV-a privind programul de vaccinare in scopul prevenirii cancerului de col uterin. Din totalul parintilor participanti la sedintele cu parintii, 2.044 au refuzat vaccinarea si 89 au fost de acord. Pana in prezent s-au efectuat noua vaccinari ”, a declarat Uifalean.

Seful ASP Mures a precizat ca la fetitele vaccinate nu au fost raportate reactii adverse postvaccinale sau alte incidente.

Ministerul Sanatatii a anuntat, luna trecuta, la lansarea campaniei de vaccinare HPV, ca peste 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate. Vaccinarea se va face in trei doze, prima in intervalul 24 noiembrie si inceputul lunii decembrie, a doua doza in luna ianuarie, iar ultima in luna mai.

Vaccinarea va fi efectuata de asistenti medicali sau medici de familie, dupa un tabel realizat de fiecare scoala in parte. Elevele care au acordul parintilor pentru vaccinare, dar nu se pot prezenta la data la care sunt programate in tabel pentru a fi vaccinate, pot fi reprogramate ulterior.

In fiecare an, in Romania, peste 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.

Foarte multi parinti au refuzat vaccinarea fetelor lor impotriva HPV. Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti a anuntat ca sustine campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin si considera ca majoritatea parintilor care au semnat pentru ca fiicele lor sa nu fie vaccinate nu au fost corecti informati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.