Disidentul anticomunist Vasile Paraschiv a returnat presedintelui Traian Basescu decoratia primita luni, de Ziua Nationala, spunand ca se simte obligat sa refuze primirea ei de la "un comunist ca toti ceilalti, care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi".

"Va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati astazi, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi si impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii", a spus disdentul Vasile Paraschiv, luni, la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului i-a inmanat decoratia Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.

"Eu nu sunt ca un caine caruia daca ii dai o felie de salam tace din gura si te lasa sa intri in curtea stapanului sau si sa furi totul. Eu vreau de la dumneavoastra, domnule presedinte, dreptate, nu decoratii, bani, functii", a continuat Paraschiv, amintindu-i sefului statului de promisiunile facute la finalul lui 2004, inainte de a fi ales in functie. "Vreau dreptate si adevarul pentru intregul nostru popor, exact ceea ce ati promis dumneavoastra poporului nostru in noiembrie 2004 si care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-ati respectat promisiunea", a mai spus disidentul anticomunist, citat de NewsIn.

Paraschiv a precizat ca nu va mai continua sa vorbeasca in acel cadru, desi traieste intr-o tara libera, pentru ca presedintele l-a invitat sa vorbeasca in privat, peste cateva zile. "Ma opresc aici intrucat, desi sunt un om liber nu am dreptul sa vorbesc ce gandesc si atunci cand vreau eu. Domnul presedinte mi-a spus ca peste cateva zile ma va chema si vom sta de vorba pe baza acestei declaratii", a incheiat disdentul Vasile Paraschiv.

La randul sau, Traian Basescu i-a multumit lui Paraschiv pentru prezenta, dar i-a atras atentia ca decoratia i-a fost oferita nu in nume propriu, ci in numele statului roman. "Va multumesc pentru cuvintele pe care le-ati spus, pentru ca ati participat la aceasta ceremonie si sunteti oricand binevenit la Palatul Cotroceni. Nu trebuie sa asteptati invitatia mea. (..)Vreau sa stiti ca eu respect insemnele statului roman si cand le acord, ne le acord in nume personal, ci in numele statului roman si cred ca oricare dintre noi are datoria, cetatean roman fiind, sa respecte simbolurile statului", a raspuns presedintele, starnind aplauzele celor prezenti in sala Ambasadorilor, la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu i-a acordat disidentului Vasile Paraschiv distinctia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru " inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada", decretul de decorare fiind publicat in Monitorul Oficial pe 25 noiembrie. In decretul de conferire a Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler se precizeaza ca distinctia ii este acordata lui Vasile Paraschiv "in semn de apreciere deosebita pentru inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada, pentru devotamentul si atasamentul fata de valorile democratiei".

Seful statului a raspuns favorabil apelului unor reprezentanti ai societatii civile. Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, sustinut si de Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, a solicitat presedintelui ca disidentul Vasile Paraschiv sa primeasca Ordinul "Steaua Romaniei".

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus, pe 8 iulie, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Parchetelor Militare, o sesizare in legatura cu 67 persoane care l-au cercetat si torturat pe luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv. Fostii securisti, activisti de partid si informatori ar fi, potrivit IICCR , pasibili "de a fi savarsi acte de terorism prin rapirea si torturarea cunoscutului disident Vasile Paraschiv, precum si de utilizarea psihiatriei pentru reprimarea sa, de supunerea lui la tratamente crude, inumane si degradante, timp de 26 de ani, pentru atitudinea si convingerile sale anticomuniste”. La data de 3 noiembrie, procurorii au comunicat solutia de neinceperea urmaririi penale impotriva celor 67 de persoane. nstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus pe 13 noiembrie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale in cazul tortionarilor disidentului Vasile Paraschiv.

In alta ordine de idei, Traian Basescu declara, in 2004, in confruntarea finala televizata de la alegerile prezidentiale, unde l-a avut contracandidat pe Adrian Nastase, ca, din pacate, romanii sunt obligati sa aleaga pentru functia de presedinte, dintre doi fosti comunisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.