Modernizarea centurii Ploiesti Vest de la doua la patru benzi ajunge la 3,4 milioane de euro pe kilometru, aproape cat pretul unui kilometru de autostrada noua. DRDP Bucuresti a propus dublarea contractului semnat cu firma lui Costel Casuneanu, desi legea spune ca majorarea poate fi de cel mult 50%.
Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti (DRDP Bucuresti), aflata in subordinea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a cerut Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor (CTE-MT) majorarea contractului semnat cu firma Pa&Co pentru modernizarea centurii Ploiesti Vest, la aproximativ 157 de milioane de lei, adica 42 de milioane de euro. Suma reprezinta dublul celei la care Pa&Co (firma „regelui asfaltului”, Costel Casuneanu) a castigat licitatia in noiembrie 2007, respectiv 76,33 milioane de lei. OUG 34, referitoare la achizitiile publice, interzice majorarea valorii unui contract cu mai mult de 50%, mai putin in anumite cazuri bine precizate.

Prevederile OUG 34 spun ca, daca valoarea initiala se depaseste cu mai mult de 50%, trebuie facuta o noua licitatie. Dupa majorare, statul ar ajunge sa plateasca 3,5 milioane de euro pentru fiecare dintre cei 12 kilometri ai centurii Ploiesti Vest, adica aproape cat costa construirea unui kilometru nou de autostrada. Contractul de construire a autostrazii Arad-Timisoara, semnat zilele trecute, prevede un pret de 4 milioane de euro pe fiecare kilometru nou construit. In cazul centurii Ploiesti Vest, CTE-MT a aprobat si prelungirea perioadei de efectuare a lucrarilor de la 24 la 30 de luni, adica cu sase luni mai mult decat termenul in care se vor construi cei 32 de kilometri ai autostrazii Arad-Timisoara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.