Intre 10 si 15 la suta din bolnavii de cancer la plamani nu sunt fumatori, arata studiile. Un studiu american publicat in jurnalul „PloS Medicine” ofera noi informatii despre factorii de risc ai cancerului pulmonar. Cercetarea a cuprins 2,4 milioane de nefumatori.
Desi cauzele aparitiei cancerului la plamani la nefumatori nu sunt complet elucidate, cercetatorii de la Societatea Americana de Cancer suspecteaza ca responsabil ar fi un factor genetic asociat cu expunerea la fumatul pasiv si la substante nocive precum azbestul, radonul si anumiti solventi care exista in casa. In lume se inregistreaza anual 1,4 milioane de cazuri noi. Intre 10 si 15 la suta din bolnavi sunt nefumatori.

Nicotina, cel mai putin nociva

Nicotina, substanta care da dependenta de tigari, este cel mai putin nociv factor cancerigen dintre toate substantele din tigari, subliniaza specia listii. “Nu nicotina, ci, in primul rand, cele peste 4.000 de substante toxice din tigari, dintre care 64 de substante care induc cancerul (benzen, formaldehida, cianuri, DDT, poloniu, cadmiu etc.), permit generarea de modificari la nivel celular, dar si de mutatii genetice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.