Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor are informatii ca detinuti din 12 penitenciare din tara vor sa organizeze o revolta, pentru a obtine gratieri colective, 39 dintre acestia fiind izolati, a declarat, joi, pentru NewsIn, directorul ANP, Ioan Bala.

Cei 39 de detinuti care au fost izolati pentru ca ar fi vrut sa puna la cale o revolta pentru a fi gratiati colectiv provin din 12 penitenciare, potrivit directorului ANP.

Ioan Bala a mai declarat ca alti detinuti sunt atent supravegheati si monitorizati. Cinci din cele 12 penitenciare in care detinutii au vrut sa puna la cale o revolta au fost perchezitionate, joi, de catre echipele de control ale ANP.

Astfel, echipele de control au gasit in penitenciarele Jilava, Rahova, Poarta Alba, Margineni si Braila 140 de litri de alcool, 226 de obiecte taietor-intepatoare, 113 de telefoane mobile, 36 de cartele SIM si cinci carduri de memorie.

Numai in penitenciarul Jilava, la o luna si jumatate de la ultima perchezitie, au fost gasite zeci de obiecte interzise, reprezentand alcool, cutite, telefoane, seringi, cartele SIM si diferite aparate electrocasnice confectionate artizanal.

Perchezitiile au fost facute, joi, dupa ce detinutii din mai multe celule ale Penitenciarului Jilava au protestat, pe 22 noiembrie, timp de o ora si jumatate, deoarece nu mai au voie sa primeasca tigari de la rude sau prieteni, dupa ce s-au descoperit substante stupefiante ascunse in tigari. Potrivit sefului ANP, Ioan Bala, detinutii au protestat verbal si au rupt cateva cearsafuri, pe care le-au aruncat in curtea interioara a penitenciarului, dar nu au devenit violenti. "Adevarata lor motivatie este ca am redus foarte mult posibilitatea introducerii drogurilor in penitenciare", a precizat seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, adaugand ca detinutii au posibilitatea, in continuare, sa-si achizitioneze tigari, dar de la magazinele aflate in incinta penitenciarului.

Detinutii protestatari stau in celule vecine cu cea in care se afla Nutu Camataru, a mai spus seful ANP, cu precizarea ca acesta nu s-a manifestat, insa nu este exclus sa fi fost implicat in organizarea protestului. Revolta a luat sfarsit dupa ce reprezentanti ai ANP au discutat cu detinutii.

Incepand cu luna noiembrie, a intrat in vigoare un ordin al ministrului justitiei privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor, precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate, au anuntat reprezentantii ANP. Aplicarea acestui ordin a fost impusa de alinierea la normele europene, care interzic cu desavarsire primirea oricarui fel de pachet prin sectorul vizite, dar si pentru a contracara introducerea de obiecte interzise in penitenciare.

Sile si Nutu Camataru, suspectati ca ar avea legatura cu revolta detinutilor de la Jilava de sambata seara, au fost trecuti de la regimul de detentie semideschis la cel inchis, prin decizia unor comisii din penitenciarele unde cei doi au fost transferati pe 22 noiembrie, afirma surse judiciare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.