Un numar limitat de universitati romanesti vor dispune de fonduri suplimentare de la bugetul de stat, pentru a creste productivitatea si concurenta intre institutiile de invatamant superior acreditate, a anuntat, miercuri, Ministerul Educatiei.

Banii vor ajunge la universitati printr-un fond de dezvoltare institutionala, instituit de guvern, marti, printr-o ordonanta de urgenta. Criteriile dupa care vor fi alese universitatile vor fi stabilite de Ministerul Educatiei in urmatoarele trei luni, potrivit NewsIn.

Fondul urmareste sa sprijine institutiile care au sanse sa intre in elita universitatilor mondiale.
In prezent, finantarea universitatilor de stat se bazeaza pe numarul de studenti pe care acestea il declara anual.

In plus, nicio universitate din Romania nu se afla in clasamentul Shanghai si in celelalte sisteme de ierarhizare internationala a institutiilor de invatamant superior. Clasamentul Shangai al institutiilor de invatamant superior din intreaga lume are 500 de locuri si este alcatuit in functie de performantele acestora. In acest clasament se gasesc si cinci universitati din Europa de Est: trei din Polonia (Universitatea Jagiellona, Universitatea din Varsovia si Universitatea din Wroclaw) si doua din Ungaria (Universitatea din Szeged si Universitatea Eotvos Lorand). Universitatea Szeged din Ungaria se afla chiar intre primele 300 de locuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.