Cautarile celor doi turisti disparuti in Bucegi au fost sistate, astazi, din cauza vremii nefavorabile, decizia fiind luata de cei doi austrieci, specialisti in cautari montane, care au sosit marti seara la Busteni pentru a-i ajuta pe salvamontistii romani, la apelul rudelor disparutilor

Seful Echipei Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, a precizat astazi, pentru NewsIn, ca austriecii, impreuna cu salvatorii montani de la noi, au luat din nou la pas valea, miercuri dimineata, in speranta ca ii va ajuta aparatul de detectie adus de ei, mult mai perfomant decat cele de care dispun salvamontistii nostri. Fara succes, insa.

"Cei din Austria nu merg pe acelasi principiu de cautare si salvare ca si noi, daca e vremea nefavorabila ei renunta. Au vazut ca este imposibil de mers pe vale si s-au intors. Chiar daca vremea e acceptabila ca grade Celsius si viteza a vantului, e pericol de avalanse si nu-si asuma nimeni raspunderea pentru pierderea altor vieti omenesti", a spus Haiduc.

El a adaugat ca principalul inamic al salvatorilor sunt avalansele.

In ultimele zile, doi salvatori montani au fost surprinsi de mai multe astfel de caderi de zapada.

Salvamontistii spun ca sansele ca cei doi sa fie gasiti in viata sunt minime. Ana Maria Coman si Andrei Jura, ambii din Bucuresti, in varsta de 24 de ani, sunt colegi de facultate. Acestia intentionau sa urce pe Jepii Mici pana la cabana Babele, unde urma sa innopteze si sa se intoarca duminica. Desi au fost avertizati ca traseele montane din zona Busteni sunt inchise din caza vremii nefavorabile, cei doi au ignorat avertismentele si s-au incumetat pe creasta. Sambata seara, ei au alertat Serviciul Salvamont dupa ce au ramas blocati din cauza viscolului si nu mai puteau inainta.

De atunci, peste 40 de salvamontisti din Busteni si Sinaia, jandarmi montani si angajati ai Centrului Montan Sinaia ii cauta zilnic, ajutati fiind de caini special dresati pentru cautare si de sonde de avalanse care sa ii ajute sa prevada astfel de fenomene.

De astazi, salvamontistilor romani li s-au alaturat doi austrieci, specialisti in cautari montane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.