"Masura a fost adoptata pentru a facilita exercitarea dreptului de vot al tinerilor care urmeaza o forma de invatamant de stat sau particular acreditat, sau care isi desfasoara activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau care, din anumite motive, nu se gasesc in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor", se arata in comunicatul remis de Guvern.

Calatoria se va face cu trenul rapid, la clasa a II-a, iar biletul de calatorie va fi eliberat la casele de bilete ale statiilor si agentiilor de voiaj in baza actului de identitate. Beneficiarii vor fi obligati sa procure atat biletul pentru drumul dus, cat si pentru intoarcere. Calatoria de intoarcere se poate efectua doar in zilele de 30 noiembrie sau 1 decembrie. Pe biletul de calatorie eliberat va fi mentionat numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate si localitatea de domiciliu din actul de identitate.

Operatorii de transport feroviar care asigura transportul acestor categorii de persoane vor prezenta la Ministerul Transporturilor - Directia Generala Economica si Buget - o situatie a calatorilor care au beneficiat de aceasta gratuitate, in baza careia vor recupera contravaloarea biletelor de la Ministerul Transporturilor.