Vasile Lupu, ultimul lider al minerilor din Valea Jiului care mai era inchis la Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Barcea Mare, a fost eliberat din inchisoare ieri, fiind asteptat la poarta familie si de alti fosti lideri ai minerilor din Valea Jiului, printre care si Miron Cozma, informeaza NewsIn.

Miron Cozma a declarat ca doreste sa fie redeschise dosarele mineriadelor, afirmand ca toti cei condamnati in aceste dosare sunt nevinovati, transmite corespondentul NewsIn.

Vasile Lupu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru mineriada de la Costesti din ianuarie 1999 si a fost inchis in Penitenciarul Barcea Mare in data de 29 septembrie 2005.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului de Maxima siguranta de la Barcea Mare, Gabriel Vesa, a declarat, marti, corespondentului NewsIn, ca Vasile Lupu a fost eliberat mai devreme deoarece a avut un dosar bun, a lucrat in puscarie si s-a comportat exemplar.

La sfarsitul lunii septembrie 2005, magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Miron Cozma la zece ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti din ianuarie 1999. Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat alaturi de Miron Cozma si pe cei cinci "locotenenti" ai sai - Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan, la cate cinci ani de inchisoare. Patru dintre locotenenti s-au predat autoritatilor si au fost incarcerati, iar despre Romeo Beja se spune ca ar fi parasit Romania inca din primavara anului 2005. Ionel Ciontu, care a detinut functia de presedinte la Sindicatul Exploatarii Miniere Livezeni, a decedat in ianuarie 2007. Constantin Cretan a fost eliberat conditionat din inchisoare in data de 28 octombrie 2008, iar Dorin Lois in data de 11 noiembrie.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a parasit in data de 2 decembrie 2007 Penitenciarul Rahova, unde a fost executat zece ani de inchisoare pentru fapte comise la mineriade.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.