Tulpina australiana H3N2/A/Brisbane/10/07 a virusului gripei, recent izolata la primii italieni cuprinsi de febra, se afla deja in vizorul specialistilor in boli infectioase.

Ea continua sa fie analizata la microscop inca din luna februarie a acestui an si a fost inclusa in triada virusurilor ucise si inactivate care alcatuiesc vaccinul din anul acesta. Se spera astfel intr-o atenuare a efectului gripei australiene, tinand seama de faptul ca mutatiile virusului fata de anul trecut au fost importante, si ca sistemul nostru imunitar risca sa fie destul de nepregatit, noteaza La Repubblica.

Vaccinul este indicat drept bariera cea mai eficace pentru dezmintirea previziunilor putin optimiste din iarna anului 2008-2009: se asteapta ca in Italia numarul celor afectati de gripa sa atinga 5 milioane (anul trecut numarul acestora a fost de 2 milioane). Dar inceputul campaniei de vaccinari - campanie care va continua pana la sfarsitul anului - a fost foarte modest, insuficient, probabil si din cauza faptului ca frica de gripa aviara a mai trecut precum si datorita ultimelor ierni destul de blande si sarace in virusuri.

In pofida mutatiilor continue de care este capabil virusul gripei, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au gresit tinta numai de patru ori in ultimii 20 de ani, ultima in iarna lui 2007-2008 cand clima calda a usurat oricum problemele. Si aceasta datorita faptului ca in fiola care in perioada octombrie-noiembrie soseste cu punctualitate in farmacii nu se gaseste numai amestecul de virusuri inactivate capabile sa protejeze organismul contra gripei; exista si necunoscuta reprezentata de un virus care vara dispare fara ca nimeni sa stie unde se va ascunde, pentru ca apoi sa apara din nou odata cu frigul intr-o forma diferita fata de trecut, si de fiecare data intr-o alta zona a globului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.