Romania este o amenintare pentru 26% din moldovenii de peste Prut, conform ultimului sondaj Gallup realizat in Republica Moldova, din care mai rezulta ca 28% dintre vecinii nostri considera tara noastra partenera. Ucraina este perceputa in acest fel doar de 16% din basarabeni. Sondajul mai arata ca 52% din moldoveni considera Rusia partenera a tarii lor, iar 35% cred ca Rusia este o amenintare. Jumatate din vecinii nostri de peste Prut considera ca UE este partenera Moldovei, iar 77% ca tara lor ar trebui sa adere la UE.

Au incredere in UE. Uniunea Europeana conduce in clasamentul increderii moldovenilor in institutii, imediat dupa Biserica Ortodoxa rusa si inaintea Bisericii Ortodoxe basarabene. Moldovenii de peste Prut sint pesimisti si foarte nemultumiti de felul cum evolueaza democratia in tara lor, ei declarind in proportie de 61% ca Moldova se indreapta intr-o directie gresita. 44% din basarabeni spun ca vor sa ramina in tara, 30% ar pleca la munca in strainatate si s-ar intoarce, iar 25% ar pleca definitiv. 41% din moldoveni considera ca slujbele si somajul sint cele mai importante probleme dintre cele cu care se confrunta Moldova.

Se tem de saracie. Intr-un top al temerilor moldovenilor conduce frica de saracie, impartasita de 34% din cetateni, urmata de teama de razboi (25%), somaj (13%), grija pentru viitorul copiilor si cea legata de situatia din Transnistria (7%).
Gallup a realizat, intre 2003 si 2004, pentru International Republican Institute, un sondaj de opinie in Moldova, Georgia si Kazahstan, finantat de USAID. Cele mai noi date adaugate raportului despre Moldova au fost culese in noiembrie 2004.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.