Ion si Vasile Balint, cunoscuti sub numele de Nutu si Sile Camataru, au fost transferati, sambata noaptea, din penitenciarele Jilava si Rahova in centre de detentie din Slobozia, respectiv Craiova, potrivit unor surse judiciare. Daca ancheta aflata in curs de desfasurare va arata legatura Camatarilor cu revolta detinutilor, sansele acestora in fata comisiilor de eliberare conditionata se vor diminua, potrivit surselor citate. Nutu Camataru este programat sa se prezinte in data de 18 decembrie in fata comisiei de disciplina.

Decizia de inasprire a regimului de detentie a fost luata, luni, de comisiile de schimbare a regimului de executare a pedepselor din cele doua penitenciare din tara.

Detinutii din mai multe celule ale Penitenciarului Jilava au protestat, sambata seara, timp de o ora si jumatate, deoarece nu mai au voie sa primeasca tigari de la rude sau prieteni, dupa ce s-au descoperit substante stupefiante ascunse in tigari, a declarat seful ANP, Ioan Bala, pentru NewsIn.

Detinutii au protestat verbal si au rupt cateva cearsafuri, pe care le-au aruncat in curtea interioara a penitenciarului, dar nu au devenit violenti, a mai declarat Ioan Bala.

"Adevarata lor motivatie este ca am redus foarte mult posibilitatea introducerii drogurilor in penitenciare", a precizat seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), adaugand ca detinutii au posibilitatea, in continuare, sa-si achizitioneze tigari, dar de la magazinele aflate in incinta penitenciarului.

Detinutii protestatari stau in celule vecine cu cea in care se afla Nutu Camataru, a mai spus seful ANP, cu precizarea ca acesta nu s-a manifestat, insa nu este exclus sa fi fost implicat in organizarea protestului."Ancheta pentru aflarea instigatorilor este in curs de desfasurare, urmand sa se aplice si sanctiuni", a declarat Ioan Bala.

Revolta a luat sfarsit dupa ce reprezentanti ai ANP au discutat cu detinutii.
Incepand cu luna noiembrie, a intrat in vigoare un ordin al ministrului justitiei privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor, precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate, au anuntat reprezentantii ANP. Aplicarea acestui ordin a fost impusa de alinierea la normele europene, care interzic cu desavarsire primirea oricarui fel de pachet prin sectorul vizite, dar si pentru a contracara introducerea de obiecte interzise in penitenciare.