GayFest 2005 Bucuresti, festivalul minoritatilor sexuale care urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare in Capitala si care a starnit atatea controverse in ultimele zile, este finantat de Ministerul Sanatatii. Cel putin asa apare pe afisul de promovare a acestui eveniment.

Vestea ca bucurestenii vor putea admira un mars al homosexualilor a starnit numeroase reactii pro si contra. "Spectacolul" nu va mai avea loc insa. Surse din Primaria Capitalei confirma ca municipalitatea nu va aproba un asemenea mars, programat pentru ultima zi a manifestatiei, 29 mai.

CONTRADICTII.

Desi organizatorul manifestarii, Asociatia ACCEPT, sustine ca Ministerul Sanatatii este finantator al GayFest, Biroul de presa al MS precizeaza ca institutia nu sponsorizeaza evenimentul, ci ca banii, nu mai putin de 700.000 de dolari, au fost alocati prin Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Malariei si TBC. Prin Unitatea de Management a Ministerului Sanatatii s-au incheiat contracte de implementare a programelor de combatere a acestor boli cu 29 de organizatii nonguvernamentale, printre care si cu Fundatia Accept.

Finantarea totala a programelor pe anii 2004 si 2005 este de 21,8 milioane USD. Programele vizeaza grupurile vulnerabile, considerate la risc de a contracta infectia HIV: copiii strazii, populatia rroma, prostituate, homosexuali, utilizatori de droguri injectabile. Fundatiei Accept i s-au repartizat pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala 700.000 de dolari. "Este o suma extrabugetara pentru un proiect din cele 64 finantate de Fondul Global de combatere HIV/SIDA si Banca Mondiala", mentioneaza Biroul de presa al MS. Fundatia Accept trebuie sa raporteze MS modul in care a folosit suma repartizata.

REFUZ.

GayFest 2005 Bucuresti va incepe luni, 23 mai, si se va desfasura pe parcursul intregii saptamani. Manifestarea vrea sa contribuie la acceptarea minoritatilor sexuale in Romania si a fost organizata de Asociatia neguvernamentala ACCEPT. Potrivit calendarului anuntat de initiatorii proiectului, festivalul va cuprinde dezbateri si proiectii de film si ar urma, daca Primaria Capitalei va da pana la urma "unda verde", sa se incheie cu o parada gay, prima din Romania, pe 29 mai.

Ieri insa, conducerea Primariei Generale sustinea ca nu exista nici un fel de autorizatie si ca un astfel de mars nu va avea loc. Mai mult, edilii Bucurestiului nu dau semne ca vor aproba un miting al comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali).

COMENTARII

Opinia publica a reactionat la primele semne de mediatizare a evenimentului. In urma articolului publicat ieri in Jurnalul National, care prezenta GayFest Bucuresti 2005, cititorii au avut pareri impartite. Pe de o parte, libertatea de exprimare este invocata de multi dintre cei care au comentat materialul pe site-ul www.jurnalul.ro. "Libertatea individului este un drept constitutional. Daca unui heterosexual i s-ar incalca acest drept, ar vui ziarele si televiziunile", apreciaza unul din cei care aproba evenimentul. Sunt insa si multi care se opun. "Este democratic sa se respecte dorinta majoritatii, care nu doreste promovarea acestui gen de inclinatii", este opinia unui cititor. Majoritatea critica insa implicarea banilor de la Sanatate intr-un asemenea proiect: "Fiecare este liber sa faca ce vrea in casa lui, dar mi se pare ca sfideaza absurdul Ministerul Sanatatii finantand un astfel de festival", este un alt exemplu de comentariu postat pe site.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.