Oamenii aluneca intr-o stare proasta atunci cand nu mai au suficient timp pentru ei si nu se simt apreciati. Prinsi in aceasta plasa, devin incapabili sa depaseasca momentul si intra intr-un cerc vicios.

Uneori avem senzatia ca suntem inconjurati de oameni deprimati si ajungem sa ne simtim la fel. Si nu realizam de ce.

In fiecare zi vedem in jurul nostru fete mohorate, oameni care par suparati si fara chef de viata.

Arata de parca li s-au inecat toate corabiile. Altii incearca, de ochii lumii, sa schiteze cateva zambete, dar dupa ce au senzatia ca nu-i mai vede nimeni, amarul li se citeste pe chip.

Daca ii intreba cineva “Ce s-a intamplat?”, raspunsul este, de obicei, acelasi: “Ma simt usor deprimat. Dar nu stiu din ce cauza”. De ce ne simtim deprimati?

Captivi intr-un cerc vicios

Oamenii functioneaza pe principiul raspunsului la propriile lor nevoi. Si au o serie de nevoi fizice, biologice - sa doarma suficient, sa se hraneasca sanatos. In aceeasi masura, oamenii au si o serie de nevoi emotionale: nevoia de a fi apreciat, nevoia de a fi in siguranta.

Iar acestea dau sanatatea emotionala a persoanei. In momentul in care contextul de viata nu le mai permite sa raspunda acestor nevoi, sanatatea emotionala sufera. Iar prima reactie este cea de deprimare.

“Motivul pentru care oamenii se simt deprimati este ca, practic, ei nu au acces la intariri. Adica la lucrurile care raspund la nevoile lor emotionale.

De pilda, au un loc de munca unde primesc foarte multe sarcini, foarte multe critici, sunt amenintati pentru a fi motivati sa termine sarcinile in timp util. Este vorba de o suprasolicitare a resurselor emotionale.

Totodata, pentru ca petrec foarte mult timp in aceste imprejurari, le ramane foarte putin timp de petrecut in imprejurari care raspund nevoilor lor emotionale. Adica alaturi de familie sau de prieteni, un context care sa-i faca sa se simta bine.

Din cauza acestei scaderi a energiei, oamenii nu mai sunt capabili sa se implice de buna voie in activitati reconfortante. Si atunci intra intr-un cerc vicios”, a explicat pentru “Adevarul” psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute.

Depresia poate fi generata si de un eveniment de viata traumatic. Oamenii pot ajunge in aceasta stare nu numai din cauza unui conflict cu un superior ierahic, ci si din cauza unor certuri cu partenerul de viata, a pierderii unei persoane dragi sau chiar din cauza unui cure de slabire prea severe.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.