Reabilitarea cladirii institutiei bucurestene care ar fi trebuit sa inceapa deja se mai amana. Transformarea Teatrului National dupa modelul Royal National Theatre din Londra inseamna si o intoarcere la vechea arhitectura.

Aceasta deoarece, conform unui nou parteneriat dintre TNB si Primaria Capitalei, in februarie 2009 de-abia va fi demarat un concurs de urbanism privind reamenajarea spatiului aferent cladirii, in primul rand a esplanadei.

“Proiectul cladirii TNB nu poate fi luat in calcul fara extinderea asupra zonelor adiacente exterioare. Daca pentru interior am stabilit crearea unui centru cultural multifunctional, si pentru exterior vizam conectarea la noi functiuni care sa faca din Piata Universitatii o destinatie culturala concreta”, a precizat Ion Caramitru, directorul TNB. Dupa ce proiectul castigator de remodelare a pietei va primi toate avizele, se va putea trece si la reabilitarea cladirii.

Proiectul de transformare a Teatrului National beneficiaza de o finantare de 40 de milioane de euro, dintre care 27,2 milioane sunt imprumutati de MCC de la BERD.

In viitoarea cladire vor exista sali de expozitii patronate de Muzeul National de Arta Contemporana deschise la parter, iar Centrul National al Dansului va primi o sala de spectacole proprie, precum si sali de repetitie si antrenament. Sala Amfiteatru va disparea complet, dar vor aparea alte doua noi sali, una de 350 de locuri in cladirea centrala si una de 250 in subsolul de la Sala Mare. Sala Studio se va intoarce in folosinta TNB pentru ca Teatrul National de Opereta va primi in folosinta Sala Omnia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.