Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, dupa o discutie cu administratia Santierului Naval Damen din Galati, ca necorelarea legislatiei cu cea internationala in domeniul naval si calificarea fortei de munca sunt principalele probleme ale unitatii, santierul nefiind afectat de criza

"Calificarea fortei de munca este o problema pentru Santierul Naval Damen si aici, in mod categoric, trebuie acordat sprijinul pe care-l avem de la Uniunea Europeana. Avem 3,5 miliarde de euro pentru calificarea fortei de munca in Romania. Ne trebuie putin mai multa atentie, sprijin in santier din acest punct de vedere. De asemenea, probleme de legislatie. In epoca in care pe un remorcher sunt doi oameni, noi avem inca reglementari sa avem 10-12, ceea ce face inoperante de multe ori regulile noastre in fata realitatilor de competitie", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul discutiei cu administratia Santierului Naval Damen din Galati, care s-a desfasurat in spatele usilor inchise, transmite corespondentul NewsIn.

In ceea ce priveste problema calificarii fortei de munca, directorul general al santierului, Gelu Stan, a precizat ca in ultimii trei ani, circa 2.000 de angajati au parasit societatea, majoritatea pentru slujbe mai bine platite in santiere navale din Statele Unite ale Americii si din Europa de Vest, fapt care a obligat unitatea sa importe forta de munca.

In prezent, santierul are 3.150 de angajati, dintre care 80 sunt bulgari si ucrainieni. Acestora li se adauga 2.200 de oameni, salariati ai subcontractorilor din santier. Potrivit lui Gelu Stan, Damen Galati are nevoie de inca 200-250 de lacatusi, constructori navali si sudori.

Cu toate acestea, situatia este sub control, efectele crizei economice mondiale asupra productiei nefiind atat de vizibile ca in cazul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, fapt remarcat si de presedintele Traian Basescu: "Sidexul este o problema si trebuie prevenita deprecierea situatiei comenzilor pentru Sidex. Santierul naval e o speranta", a spus seful statului.

De altfel, directorul general Gelu Stan a punctat ca Traian Basescu a ramas "placut impresionat" de situatia din Damen. "Se astepta sa fie ceva sumbru, cum este la combinat, ceea ce nu e cazul la noi", a spus Gelu Stan.

Santierul naval de la Galati face parte din grupul olandez Damen, care detine 38 de santiere navale in mai multe tari. Planul de comenzi al unitatii de la Galati include 24 de nave pentru anul 2008, dintre care 22 au fost deja livrate.

Cifra de afaceri a societatii pentru anul in curs este 75 de milioane de euro, cu patru milioane de euro mai mare decat cea de anul trecut. Directorul general Gelu Stan a declarat, miercuri, ca cifra de afaceri pe 2008 putea depasi 110 milioane de euro, insa fluctuatiile monedei nationale in raport cu moneda euro au generat unele pierderi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.