Un roman si doi unguri care faceau parte dintr-o retea internationala de trafic cu obiecte de arta au furat bunuri de peste 5 milioane de euro, reusind, printre altele, sa vanda tabloul "Madona cu pruncul, doi sfinti si doi ingeri" unui brasovean, pentru o suma de nimic, a declarat astazi miercuri, seful DIICOT

Procurorul Codrut Olaru a declarat in cadrul unei conferinte de presa, care a avut loc la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, ce cei trei au fost retinuti.

Tabloul "Madona cu pruncul, doi sfinti si doi ingeri"este semnat de pictorului renascentist Matteo di Giovanni, apartinand scolii florentine. Colectionarul a mers, ulterior, cu tabloul la Muzeul National de Arta pentru a-l evalua, specialistii declarand ca pictura, realizata pe lemn de plop, valoreaza cel putin 2, 5 milioane de euro.

Obiectele de arta fusesera furate din colectii particulare din Austria.

De altfel, cei trei hoti au incercat sa vanda intreaga colectie de obiecte furate din Austria - evaluata la peste cinci milioane de euro - cu un pret de 500 de ori mai mic. Dupa ce le-au furat din Austria, in septembrie, hotii au transportat obiectele in portbagajul unei masini, in urma drumului, acestea suferind cateva deteriorari.

Ajunsi la un hotel in Romania, cei trei au vrut sa vanda pictura "Madonna cu pruncul" cu 5.000 de dolari, unei persoane care s-a aratat interesata de tablou. Pentru ca aceasta dorea sa cumpere mai multe obiecte, hotii s-au oferit sa-i dea intreaga colectie pe care o aveau in portbagajul masinii, cu doar 10.000 de dolari.

Directorul general al Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO), Toma Rus, a spus, la randul lui, ca cei trei hoti au fost prinsi, pe 13 noiembrie, in Brasov, dupa mai multe perchezitii, in urma carora au fost gasite obiectele furate.

In urma cercetarilor, s-a stabilit ca liderul retelei era un cetatean ungur, care avea cel putin 28 de condamnari la activ, iar romanul se ocupa doar cu vanzarea obiectelor.

Printre obiectele de arta furate de cei trei se mai numara si alte tablouri de mare valoare: o pictura in ulei intitulata „Scolarul incapatanat”, semnata de Waldmueller, in 1850 si care valoreaza peste 700.000 de euro, doua tablouri semnate de pictorul Joh v. Dallinger, din 1843, si un tablou intitulat "Copii in peisaj", evaluat la peste un milion de euro.

Pe lista hotilor au mai figurat si cateva ceasuri de mare valoare: un ceas portabil, din secolul al XVIII-lea, din abanos, placat cu aur si argint, realizat de Wenceslaus Kaltenbruner in Praga, un ceas Boulle, din secolul al XVIII-lea, un ceas de masa, marca Renaissance, un alt ceas portabil, de la inceputul secolului al XIX-lea, cu marginea din perle si un altul barbatesc, rectangular, marca Omega, din aur, tipul „Maileander".

Un alt obiect de mare valoare luat a fost o cutie muzicala mecanica, Vogelbauer, austriaca, din prima parte a secolului al XIX-lea,din mahon.

Totusi, cei trei hoti au mai furat si obiecte precum: samovare, ceainice, cutii de lapte, cutii de zahar, sfesnice de lumanari, servicii de masa, sase suporturi pentru vin din argint placat cu aur, cutii pentru condimente, cosuri de fructe si paine, vase de gatit pentru produse de patiserie si dulciuri, doua glastre, una din sticla albastra si una cu rama de argint, un cadru de argint pentru pernuta de ace de cusut, o alta cana din argint masiv, din prima parte a secolului al XIX-lea, dar si o casca din argint, dedicatie cu ocazia implinirii varstei de 60 de ani.

Toate aceste obiecte au fost luate dintr-o comoda realizata in stilul „Old Viena”.

La conferinta de astazi au participat seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), procurorul Codrut Olaru, director general al Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate, Toma Rus, directorul Directiei de Operatiuni Speciale din cadrul DGCCO/IGPR, Liviu Vasilescu, Mariana Dragu, expert al Muzeului National de Arta al Romaniei si ambasadorul Austriei, Martin Eichtinger.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.