Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine. Desi avem legi care interzic pedeapsa fizica si tratamentul umilitor, 84% dintre copii sustin ca sunt batuti de catre parinti, 47,2% parinti declara ca utilizeaza bataia ca metoda de disciplinare a copilului, in 75% din unitatile de invatamant se inregistreaza fenomene de violenta, iar 48,1% din copiii din institutii afirma ca sunt pedepsiti prin bataie de catre personalul din institutii. De asemenea, de multe ori, chiar mass-media relateaza cazuri de agresiuni in care victime sunt copiii.


La nivel global, doar 16 state au interzis aplicarea pedepselor corporale, in timp ce 153 inca permit acest tip de pedeapsa. Ceea ce inseamna ca peste 1,5 miliarde de copii traiesc in tari in care aceasta forma de violenta este legala. 106 tari nu interzic aplicarea pedepselor corporale in scoli, 147 de tari nu interzic aplicarea acestora in institutii de ingrijire alternativa, astfel ca peste 1.25 miliarde de copii risca bataie in scoala.

Potrivit aceluiasi studiu, intre 133 si 275 de milioane de copii din intreaga lume sunt, anual, martori ai violentei domestice. Mai mult decat atat, in cel putin 77 de tari, pedepsele fizice si alte pedepse violente sunt acceptate ca masuri disciplinare legale in institutiile penale.

In Romania, in urma propunerii lansate de organizatia Salvati Copiii Romania in 2003, s-a obtinut interzicerea prin lege (Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, articolele 28 si 90) a oricaror forme de abuz impotriva copilului, atat in spatiul public, la scoala cat si acasa, Romania devenind astfel una dintre cele 16 tari din lume care au interzis aplicarea pedepselor fizice asupra copiilor, totusi aceasta lege nu este cunoscuta, iar abuzurile impotriva copiilor sunt frecvente.

"Chiar daca avem o lege care interzice bataia si tratamentele umilitoare aceasta nu este cunoscuta si aplicata. Trebuie dezvoltate campanii de informare si programe de pregatire a parintilor. Consideram ca in urmatorii 5 ani este nevoie de programe sustinute de educatie, care sa schimbe mentalitatea adultilor in sensul recunoasterii copilului ca persoana cu drepturi depline", mentioneaza Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

In domeniul prevenirii abuzului, Salvati Copiii Romania deruleaza inca din 2006 campania VIOLENTA NASTE VIOLENTA care inglobeaza numeroase proiecte pentru prevenirea abuzului asupra copiilor, dintre care se remarca: Centrele de Consiliere pentru copii si familii, Centrele de Resurse pentru Parinti si Cluburile Copiilor. Strategia campaniei urmareste stoparea aplicarii pedepselor fizice si umilitoare, promovand o cultura a respectului in relatiile dintre adulti si copii.

Insumate, toate activitatile din cadrul campaniei in perioada ianuarie-octombrie 2008 au atins un numar de peste 2,500 parinti, cadre didactice, consilieri scolari, lucratori sociali si psihologi, peste 2,000 copii si 175 specialisti. Campania beneficiaza si de existenta unui site dedicat: www.educatiefaraviolenta.ro, care poate fi accesat de toti cei interesati de acest subiect.