Temperatura in subteran atinge uneori si 80 de grade * Minerii din Romania, tara UE, lucreaza aproape goi, doar cu casca si centura cu lampa si baterie
Ortacii care intra in subteran nu stiu niciodata daca vor mai vedea sau nu lumina soarelui. Asta ti-o poate spune oricine in Vale. Cat despre echipamentul de lucru, acesta este ca acum cateva sute de ani.
"Programul normal incepe la ora 6, dar trebuie sa ne trezim la ora 4, pentru ca la 6 trebuie sa fim deja in put.

Dupa masa de dimineata, coboram in subteran. Intri in alta lume. Afara e lumina, aer. Jos totul e dat cu portia; aer la portie, lumina la portie", ne-a marturisit unul dintre minerii care lucrau in putul de langa cel in care a avut loc explozia. Si numai din cateva vorbe, iti dai seama ca minerii romani muncesc in conditii foarte diferite de cele ale colegilor din alte tari ale Uniunii Europene. Daca acolo se pune foarte mare accent pe siguranta muncitorului, in minele din Romania inca se mai sapa galeriile fara niciun echipament de siguranta. "Cand intri in mina, temperatura determinata de presiunea exercitata de stratul de carbune este foarte mare, in unele locuri ajungand si la 80 de grade. Cred ca si daca ar fi o suta de grade, tot am fi obligati sa muncim. In privinta echipamentului de lucru in asemenea situatii, ele lipseste cu desavarsire. Trebuie sa sapam dezbracati in chiloti, cateodata si goi, pentru a face fata conditiilor din subteran. Mai avem casca obligatorie, centura cu lampa si bateria si o ranga. Asta-i tot echipamentul nostru din subteran", declara truditorii mineritului medieval romanesc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.