Una dintre concluziile primei intalniri la nivel national a liderilor organizatiilor si a grupurilor de initiativa a elevilor si studentilor basarabeni aflati la studii in Romania a fost ca exista o comunicare precara cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) din Romania, relateaza NewsIn.

“Concluziile discutiilor purtate in cadrul dezbaterilor vis-a-vis de problemele existente in procesul de admitere si scolarizare a etncilor romani din Republica Moldova in unitatile de invatamant din Romania releva faptul ca exista o comunicare precara intre reprezentantii studentilor basarabeni si minister, respectiv intre minister si responsabilii cu procesul de scolarizare a studentilor basarabeni din unitatile de invatamant sau inspectoratele scolare din tara. Informarea candidatilor din Republica Moldova in legatura cu conditiile de studiu in unitatile de invatamant din Romania, respectiv tarifele practicate de catre caminele universitare sau de liceu si cantinele acestora este insuficienta sau chiar inexistenta. Termenele de afisare a rezultatelor selectiei candidatilor si comunicarea acestora institutiilor de invatamant din tara nu sunt repectate si ca urmare tinerii se confrunta ulterior cu probeleme care tin de obtinerea vizei de tip D sau a permisului de sedere”, se arata intr-un comunicat de presa de marti al Grupului de Initiativa Basarabeana din Cluj-Napoca, transmite corespondentul NewsIn.

Scopul principal al intalnirii de la Timisoara a fost dezbaterea problemelor existente in procesul de admitere si scolarizare a etnicilor romani, cetateni ai Republicii Moldova in institutiile de invatamant din Romania, respectiv elaborarea unei rezolutii care urmeaza a fi inaintata Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Liderii elevilor si studentilor basarabeni au mai mentionat in comunicatul de presa mentionat ca vor sa participe la negocieri cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pe tema modificarii metodologiei de admitere si scolarizare a etnicilor romani din Republica Moldova.

La intalnire au participat reprezentantii elevilor si studentilor basarabeni din orasele: Oradea, Suceava, Bucuresti, Galati, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Constanta, Brasov si Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.