Parlamentarii europeni au cerut marti alocarea a cel putin 500 de milioane de euro unui program european de distribuire de legume si fructe in scoli, ca acesta sa se adreseze elevilor de toate varstele si pentru a fi zilnic, si nu saptamanal, cum intentiona Comisia Europeana, relateaza NewsIn.

Intr-un aviz consultativ votat marti, eurodeputatii apreciaza ca cei 90 de milioane de euro prevazuti de Comisia Europeana pentru anul scolar 2009/2010, care nu permit decat distribuirea a unei portii pe saptamana fiecarui elev, nu sunt de ajuns pentru a "modifica un obicei alimentar sau a influenta sanatatea publica".

Un asemenea program ar trebui sa includa o portie de fructe pe zi pentru fecare elev si sa nu fie limitat la copiii cu varste intre sase si zece ani, subliniaza europarlamentarii.

In UE, aproape 22 de milioane de copii sunt supraponderali si peste cinci milioane sufera de obezitate.
"Daca un copil mananca multe fructe si legume, va face acest lucru si cand va fi adult, ceea ce permite prevenirea obezitatii si excesului de greutate", a explicat social-democrata germana Jutta Haug.

"Suntem totusi constienti ca in lipsa unei intelegeri reale si a unei bune educatii dietetice in scoala, fara o schimbare radicala a Politicii Agricole Comune, acest program in favoarea consumului de fructe nu va fi decat o picatura intr-un ocean", avertizeaza la randul sau ecologista franceza Marie-Helene Aubert.

Ideea distribuirii de fructe si legume isi are originea intr-o reforma a mecanismelor de subventionare a sectorului fructelor si legumelor intervenita anul trecut in UE. In loc sa retraga de pe piata si sa distruga fructe pentru a sustine preturile, UE le va distribui gratuit in scoli.

Daca Parlamentul doreste ca programul sa incurajeze consumul de "fructe de sezon, regionale si, daca este posibil, biologice", institutia a votat si un amendament care autorizeaza folosirea fructelor si legumelor conservate, ceea ce Verzii critica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.