Ministrul apararii Teodor Melescanu asteapta ca Parlamentul de la Bagdad sa ratifice acordul dintre Guvernul irakian si SUA referitor la statutul fortelor americane inainte ca Romania, care a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, sa ia o decizie privind viitorul trupelor sale.

Ministrul apararii a declarat marti pentru NewsIn ca deocamdata se asteapta ca acordul intre Guvernul irakian si SUA, care a fost semnat oficial luni, sa fie ratificat si in Parlamentul de la Bagdad pentru a putea lua o decizie privind viitorul trupelor romanesti in Irak.

Ratificarea definitiva a documentului in Parlamentul irakian ar putea interveni in jurul datei de 24 noiembrie.

Romania a primit o invitatie preliminara din partea Guvernului irakian privind prezenta trupelor romanesti in Irak, insa asteapta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani, a spus marti la postul de radio RFI ministrul apararii, Teodor Melescanu.

"Da, exista o invitatie de principiu pe care am primit-o, o invitatie preliminara. Asteptam o invitatie cu mai multe elemente, legate de sarcinile care ar urma sa revina militarilor romani si ne pregatim in acest sens", a spus Melescanu, care nu a precizat cand a primit Bucurestiul aceasta invitatie preliminara.

In urma cu o saptamana, ministrul apararii spunea ca Romania si-ar putea retrage trupele din Irak la 1 ianuarie, daca pana la inceputul lunii decembrie nu se ia o decizie politica din partea guvernului irakian care sa includa si statul roman. "In principiu, pe 30 decembrie expira mandatul Coalitiei Multinationale din Irak. In opinia mea, daca pana la inceputul lunii decembrie nu vom avea o decizie politica, e greu de presupus ca vom mai putea face in mod eficient activitatea pe care ne-am propus-o. Daca nu vom avea o decizie politica pana la 1 decembrie, la 1 ianuarie este posibil sa ne retragem din Irak", a spus Melescanu.

De altfel, ministrul explica, la inceputul lunii noiembrie, la Arad, ca "pana la 31 decembrie urmeaza ca lucrurile sa se clarifice. Guvernul irakian sa faca o cerere pe care sa ne-o adreseze si noua, si altora in legatura cu dorinta de a continua sau nu cu prezenta militarilor in Irak si mai ales cu misiunile pe care fortele Romaniei si ale altor state le vor avea. Nu stiu care va fi solutia pana la urma, pentru ca cel mai greu este sa prevezi viitorul", spunea Melescanu, citat de corespondentul NewsIn.

Potrivit ministrului apararii, este de asteptat ca statutul fortelor romanesti sa se schimbe odata cu semnarea noului acord intre SUA si Irak. "Deci, prima chestiune care se poate astepta este o schimbare a statutului fortelor noastre armate care participa acum la coalitia multinationala si probabil si o schimbare a misiunilor care le revin in noul context, context dominat de faptul ca autoritatile irakiene preiau in cea mai mare masura toate responsabilitatile legate de asigurarea securitatii, iar fortele coalitiei multinationale care vor fi invitate alaturi de SUA sa mai ramana in Irak vor fi in misiuni de tip necombatant, de sprijin si consiliere pentru fortele de securitate irakiene", a explicat Melescanu, marti, la RFI.

Ministrul a afirmat ca va exista un calendar al inlocuirii militarilor aflati in prezenti in teatru cu soldati de alte specialitati, in functie de misiunile pe care trupele romanesti vor urma sa le execute. "Fara indoiala, va exista un calendar, care va fi mai degraba un calendar de inlocuire, in functie de misiunile care ne vor fi solicitate, de inlocuire a militarilor de acum cu militari de alte specialitati", a mentionat Melescanu la RFI, care a adaugat ca exista si "sansa" unei reduceri a numarului de militari romani si chiar fixarea unor perioade, in acord cu SUA, legate de ramanerea in Irak.

In interventia de la RFI, Melescanu a precizat ca pozitia exprimata in legatura cu trupele din Irak este una personala si ca o eventuala propunere concreta care ar veni din partea guvernului irakian va trebui supusa aprobarii in Guvern si CSAT.

Parlamentul irakian urmeaza sa se pronunte definitiv asupra acordului de securitate cu Statele Unite in 24 noiembrie, a declarat duminica vicepresedintele legislativului de la Bagdad, Khaled al-Attiyah, citat de AFP. "Sper ca votul (definitiv) sa aiba loc in 24 noiembrie", a spus el, dupa ce acordul a fost aprobat duminica de catre Guvernul irakian. "Luni va avea loc votul in prima lectura, doua zile mai tarziu a doua si dupa patru zile votul definitiv", a adaugat oficialul irakian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.