Romancele care lucreaza in Italia pot primi o indemnizatie de maternitate pentru perioada de absenta obligatorie, de cinci luni, egala cu 80% din salariu, doar daca aveau inainte de nastere un raport de munca in derulare pe baza caruia erau retribuite, potrivit datelor publicate de ANOFM

Pentru a primi acest drept, lucratoarele care acorda asistenta familiala (menajere, ingrijitoare) trebuie sa fi contribuit la sistemul de protectie sociala cel putin un an in ultimii doi ani inainte de perioada de absenta obligatorie sau cel putin sase luni in anul precedent, in timp ce angajatele din sectorul agricol trebuie sa fi lucrat cel putin 51 de zile in anul precedent perioadei de absenta obligatorie, arata Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) preluand date de la Ambasada Romaniei in Italia.
Lucratoarele liber profesioniste trebuie sa fie inscrise in listele artizanilor, comerciantilor sau cultivatorilor directi inainte de perioada de acordare a indemnizatiei de maternitate si sa fi platit contributiile corespunzatoare, relateaza NewsIn.

Indemnizatia de maternitate pentru absenta obligatorie se acorda salariatelor care trebuie sa stea acasa obligatoriu doua luni inainte de data presupusa a nasterii si trei luni dupa data efectiva a nasterii, dar si celor care desfasoara activitati lucrative obositoare sau periculoase (si nu li se pot incredinta alte sarcini de seviciu).

Viitoarele mame care sufera de unele boli primesc indemnizatie chiar daca raman la domiciliu mai mult de doua luni inainte de data presupusa a nasterii si pana la a saptea luna dupa nastere, in baza autorizarii Inspectiei Muncii.

De asemenea, potrivit datelor despre protectia muncii si protectia sociala, pot primi indemnizatie de maternitate salariatele in cazul in care copilul s-a nascut mort sau a decedat dupa nastere ori daca a avut loc o intrerupere a sarcinii in primele 180 de zile de sarcina.

Pentru absenta facultativa (concediu parental), indemnizatia de maternitate se acorda ambilor parinti pentru maximum 11 luni, ce pot fi repartizate in primii opt ani ai copilului. Aceleasi drepturi le au si parintii adoptivi. Indemnizatia de maternitate in perioada de absenta facultativa este egala cu 30% din salariu.

Indemnizatia de maternitate este platita in general de angajator care apoi primeste respectivele sume de la stat.

Mamele rezidente, inclusiv somere, cetateni italieni, comunitari sau extracomunitari care au carte de sedere, primesc indemnizatia direct de la stat pentru fiecare copil biologic sau adoptat. In 2008, alocatia este de 1.844 euro.

Suma este acordata in cuantum intreg celor care nu au dreptul la nici o prestatie sau in cuantum fractionar celor care primesc deja o indemnizatie mai mica decat aceasta suma. Pentru a o obtine trebuie prezentata o cerere catre institutia de protectie sociala in termen de sase luni de la nasterea copilului sau de la intrarea in familie, in caz de adoptie, altfel dreptul se pierde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.