Cei opt mineri raniti in mina Petrila care au plecat cu ambulantele din Petrosani duminica dimineata au ajuns la Bucuresti, cinci dintre ei la Spitalul de Arsi, iar ceilalti trei raniti la Spitalul de Urgenta Floreasca, a declarat Cristian Boieriu, medic SMURD Bucuresti.

"Drumul a fost aproximativ de cinci ore si jumatate, am avut perioade cu deplasare mai dificila din cauza cetii. Din punct de vedere al starii pacientilor, pot sa va spun ca acestia au fost stabili din punct de vedere hemodinamic. Pe parcursul transportului nu am avut evenimente deosebite, am avut o oprire la intrarea pe autostrada A 1 pentru o aprovizionare cu oxigen pentru ventilatia pacientilor. Acest lucru a durat aproximativ 10-15 minute, s-a realizat cu ajutorul serviciului de ambulanta Arges care ne-a pus la dispozitie aceste tuburi de oxigen", a spus Boieriu.

Potrivit medicului SMURD, cinci dintre minerii raniti vor fi internati la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri. "Noi am adus in total opt raniti, din care cinci la spitalul de chirurgie plastica si arsi. Din cei cinci, patru sunt in stare critica, cu arsuri pe caile aeriene superioare si au necesitat protezarea respiratorie, unul dintre ei fiind cu arsuri de gradul I si II pe o suprafata mai mica din corp. Ceilalti au suprafata de corp arsa in proportie de 60-70% si toti sunt in stare comatoasa", a spus medicul SMURD.

De asemenea, salile de operatii au fost deja pregatite, iar medicii au anuntat ca, intr-o prima faza, se va realiza o toaletare a plagilor, ranitii vor fi pansati, urmand ca apoi sa se decida daca vor incepe alte interventii chirurgicale. Pentru a face fata situatiei, Spitalul de Arsi si-a suplimentat pentru duminica personalul.

Ceilalti trei raniti au ajuns la spitalul de Urgenta Floreasca. "Sunt trei pacienti adusi la Floreasca, din care doi in stare grava, cu protezare respiratorie, cu ventilatie mecanica, cu arsuri grave pe suprafete mari corporale, iar unul dintre ei cu arsuri de pe cinci - sapte la suta din suprafata corporala, dar cu o fractura deschisa de brat drept, pentru care s-a intervenit chirurgical la Petrosani pe parcursul zilei de ieri", a mai spus Cristian Boieriu.

La Spitalul de Arsi a mers si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Se face evaluarea fiecarui bolnav in parte si dupa aceea se vor duce spre anestezie sau se vor duce la sala de operatii, in functie de ce se va gasi cu fiecare bolnav in parte. Am stat putin de vorba cu doctorul Boieriu. E imbucurator - daca se poate spune asa la un asemenea accident - faptul ca starea e stabila, deci nu s-a agravat nimic de aseara pana in aceasta dimineata, mai ales ca se impunea masura pe care am luat-o, sa facem acest transfer la acest spital si mai departe, ceilalti la spitalul Floreasca", a spus Nicolaescu.

Ministru a mai spus ca a verificat salile de operatie. "Si partea de anestezie, cu cele cinci paturi, este in regula si sala de operatie este in regula. Am fost de dimineata si la Floreasca, am verificat si acolo cele trei sali, am vorbit cu domnul Lascaru. Sper sa fie in regula din punct de vedere organizatoric. Acum, Dumnezeu sa-i si ajute", a afirmat Nicolaescu.

Opt dintre minerii minerii raniti la Petrila au fost transferati de la spitale din Capitala, iar alti cinci au ramas internati la Petrosani.

Un numar de 12 persoane au murit si alte 13 au fost ranite in urma celor doua deflagratii produse sambata, la interval de cateva ore, in subteranul minei Petrila, conform celui mai recent bilant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.