Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, este responsabil pentru un imprumut nerambursabil primit din partea SUA care a avut alta destinatie decat se prevedea in acordul semnat de Guvernul Romaniei cu americanii, conform unei expertize care a fost depusa la dosarul de la Curtea Suprema, relateaza NewsIn.

Concret, aproape 23 de miliarde de lei vechi au fost schimbate in valuta si transferate in contul unui offshore din Cipru, se arata in expertiza din dosarul in care Muresan este acuzat de deturnare de fonduri.

Fostul director al Directiei Generale de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Silvia Capitanu, a semnat, potrivit expertizei, unele ordine de plata prin care a schimbat destinatia fondului de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Astfel, "22.938.860.000 de lei vechi din fondul de contrapartida au fost schimbate in 1.246.000 de dolari, din care 1.240.558.91 dolari au fost transferati in contul unui offshore din Cipru, Caltech Trading LTD, cu titlu de servicii consultanta", se mai arata in constatarile expertului.

Expertul arata ca fostul ministru al Agriculturii se numara printre cei responsabili pentru "nerespectarea destinatiei fondului stabilit prin HG 949/1999, in acceptiunea ca aceasta a fost emisa cu respectarea prevederilor acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si SUA".

Conform aceleasi expertize, Ioan Avram Muresan avea obligatia sa emita un ordin care sa stabileasca criterii de selectare a producatorilor agricoli care sa primeasca suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de conditionare si depozitare a graului si, de asemenea, sa foloseasca drept suport financiar suma de 26.800.000.000 lei vechi. Numai ca fostul ministru, prin ordinul emis, a dispus ca "sumele prevazute pentru acoperirea cheltuielilor de conditionare si depozitare a graului" sa se utilizeze pentru "realizarea de proiecte", potrivit expertizei financiar-contabile.

De asemenea, utilizarea fondului care facea obiectul acordului dintre Romania si SUA nu a fost inregistrata in contabilitatea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA), iar conform legii contabilitatii, raspunderea revenea lui Ioan Avram Muresan, mai arata expertul in inscrisurile depuse la dosar.

Printr-un acord din 15 decembrie 1992, Romania si SUA au stabilit ca tara noastra sa beneficieze de un credit nerambursabil in valoare de 10 milioane de dolari, suma necesara pentru importul de marfuri. In cadrul acestui acord, Guvernul Romaniei, in calitate de beneficiar, era reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), iar cel american, de Agentia pentru Dezvoltare Internationala (AID).

In decembrie 1999, fostul ministru al Agriculturii ar fi intervenit la Ministerul Economiei si Finantelor, prin trei scrisori, in care cerea ca fondul de contrapartida sa fie transferat la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, pentru a fi utilizat conform HG 949/1999. Ca urmare, fondul a fost virat din contul general al Trezoreriei statului in contul MAA. Dar, arata expertul, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a incalcat hotararea de guvern pentru ca "nu a deschis cont bancar separat, nu a evidentiat in conturile contabile sursele de provenienta a fondului si modul in care a fost utilizat. Ministerul Agriculturii si Alimentatiei nu a prezentat un document oficial, cerut de prevederile legale, din care sa rezulte modul de utilizare a fondului de contrapartida", iar folosirea ilegala a acestuia a dus la prejudicierea ministerului, a bugetului de stat sau a unei persoane, cu peste 50 de miliarde de lei vechi, se mai arata in expertiza depusa la dosar.

Procesul, amanat de mai multe ori din cauza lipsei expertizei, va fi reluat in data de 21 noiembrie.

In aceeasi cauza, au mai fost trimisi in judecata fostul director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct si consilier personal al ministrului agriculturii si alimentatiei, Enea Ioan Truta si fostul director al Directiei Generale de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Silvia Capitanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.