Scheletul de mastodont descoperit vara aceasta la mina Racos Sud, din judetul Covasna, a fost transportat aproape in totalitate la subsolul Muzeului Depresiunii Baraolt, unde specialistii au inceput procedurile de conservare si restaurare a acestuia.
Inginer geologul Toth Levente, cel care a descoperit scheletul uriasului mastodont, a declarat, vineri, corespondentului NewsIn, ca deocamdata mai au de transportat la muzeu cutia toracica a animalului, urmand ca in continuare sa identifice sponsori pentru a cumpara solutiile de conservare, extrem de costisitoare.

"Am cam terminat finantarea primita pana acum, am luat solutii pentru conservare din America, ce ajung o luna - doua, cat sa nu se strice oasele si sa nu se descompuna, dar pentru conservarea pentru expunere nu mai avem fonduri. Ar mai fi nevoie de aproximativ 35.000 de lei numai pentru solutia cu care se conserva”, a declarat Toth.

Potrivit acestuia, exista posibilitatea ca muzee din strainatate care sunt interesate de mastodont sa dea bani pentru conservare si restaurare, iar in schimb scheletul sa le fie imprumutat un an sau sase luni, dupa care acesta se intoarce acasa. Potrivit lui Toth, conducerea Muzeului din Baraolt a intrat in legatura cu un muzeu din Germania care ar fi interesat de restaurare si care ar urma sa trimita un specialist in teritoriu pentru a verifica scheletul.

Scheletul de la Racos apartine unui mastodont care a trait cu 3 milioane de ani in urma si care a fost gasit in stare buna de conservare. Potrivit raportului prof.univ.dr. Vlad A. Codrea, paleontolog specializat in studiul vertebratelor, mastodontul de la Racos reprezinta o descoperire unica in tara, prin pastrarea scheletului aproape in totalitatea sa.

"El se cuvine extras in mod adecvat, studiat, iar apoi expus intr-un spatiu muzeal. Cum muzeul din Baraolt este cel mai apropiat de locul descoperirii, acest schelet ar trebui sa isi afle locul acolo. El ar putea deveni un adevarat simbol pentru muzeu si pentru zona”, sustine prof. univ.dr. Codrea in prezentarea sa.

Potrivit acestuia, faunele de vertebrate pliocene sunt rare in Romania, in afara Bazinului Barsei mai sunt semnalate doar in sudul Moldovei, in Oltenia si in nord-vestul tarii. Culcat, scheletul mastodontului are o dimensiune de aproximativ 4 x 5 metri si datorita marimii se presupune ca era mascul, dar nu se stie deocamdata cu exactitate. Pana acum, Consiliul Judetean Covasna a alocat fonduri pentru conservarea si restaurarea mastodontului, urmand ca acesta sa fie expus intr-o cladire a Muzeului din Baraolt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.