Instanta va hotari, dupa audierea lui Cristian Oprea, daca este necesar sa-l audieze si pe presedintele Traian Basescu.

La termenul de vineri, magistratii au admis proba cu inscrisuri pentru ambele parti si au fixat urmatorul termen de judecata pentru data de 16 ianuarie.

Traian Basescu l-a dat in judecata, in septembrie, pe Cristian Oprea de la ziarul "Cotidianul", cerand daune morale de 100 de lei, dupa ce acesta ar fi publicat un articol "defaimator" la adresa presedintelui.
Procesul cu Cristian Oprea si Realitatea-Catavencu a fost inregistrat pe 17 septembrie la Judecatoria Sectorului 1. La primul termen de judecata, de pe 31 octombrie, avocatul lui Traian Basescu a cerut amanarea procesului pentru a vedea intampinarea depusa de Cristian Oprea in acest dosar. La randul sau, aparatorul jurnalistului a solicitat respingerea actiunii formulate de seful statului.

Articolul la care face referire actiunea presedintelui a fost publicat pe data de 5 septembrie avand titlul "Traian Basescu, deziceri pe toata linia de supervizare a trocului PD-L-PRM. Traian Basescu l-a actionat in judecata pe jurnalist pe motiv ca a fost prejudiciat moral in urma acestui articol, subliniind ca materialul "incearca sa acrediteze ideea ca seful unui stat modern al Uniunii Europene este de fapt un personaj care manipuleaza intreaga viata politica a tarii".

Potrivit unui comunicat de presa remis in septembrie agentiei NewsIn de catre Administratia Prezidentiala, procesul declansat de presedintele Basescu vine in contextul "unei serii de articole care contin informatii neadevarate, redactate de domnul Cristian Oprea". In comunicatul amintit se sustine faptul ca Administratia Prezidentiala poate pune la dispozitia ziarului "Cotidianul" un istoric al articolelor care fac obiectul actiunii in justitie, precum si "istoricul contactelor purtatorului de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, cu Cristian Oprea in fiecare din cazurile respective".

Potrivit Administratiei Prezidentiale, ziaristului Cristian Oprea i s-a semnalat, "in repetate randuri", inexistenta unora din informatiile continute de articolele pe care le-a semnat, dar si incorectitudinea atribuirii de informatii inexistente unor "surse din Administratia Prezidentiala" sau "Palatul Cotroceni". Actiunea in justitie intentata de presedinte jurnalistului de la "Cotidianul" poate fi retrasa, in cazul in care Cristian Oprea isi exprima "regretul pentru situatia creata", se mai arata in comunicat.

Grupul Realitatea-Catavencu a anuntat, ca reactie la demersul sefului statului, ca luat act de decizia presedintelui de a-l actiona in judecata pe jurnalistul Cristian Oprea de la "Cotidianul" in solidar cu grupul, pentru articolul publicat in data de 5 septembrie si ii va acorda lui Cristian Oprea asistenta juridica pe toata durata procesului si va continua sa il sprijine in exercitarea meseriei sale, potrivit normelor deontologice pe care grupul si le-a asumat public.

"Grupul Realitatea-Catavencu saluta totusi initiativa presedintelui Traian Basescu de a apela in sfarsit la mijloace democratice pentru solutionarea conflictelor de aceasta natura", se mai arata in replica remisa agentiei NewsIn de grupul Realitatea-Catavencu.

Nu este prima oara cand presedintele Traian Basescu cheama in instanta un jurnalist din cauza unui articol publicat, in luna august a acestui an seful statului actionand-o in instanta pe Sanziana Ionescu, redactor la cotidianul "Gandul" si Crucisatorul SA, societatea editoare a cotidianului "Gandul". Seful statului si-a retras plangerea dupa ce jurnalistul si-a cerut scuze.