Ceata este tot mai densa peste sistemul sanitar romanesc. Reprezentantii Guvernului au declarat ieri ca problema medicamentelor este rezolvata, insa nu acelasi lucru putem sa-l spunem si despre materialele sanitare. Furnizorii din acest domeniu continua sa tina "robinetul" inchis pe "conducta" care aprovizioneaza spitalele. Si pentru ca "furtuna" sa fie completa, sindicatele din Sanatate au anuntat mitinguri si greva generala.

Reprezentantii distribuitorilor de medicamente s-au intalnit marti seara cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, pentru a discuta despre criza din sistemul sanitar. S-a decis formarea unei comisii care va incerca sa rezolve problema datoriilor statului catre furnizorii de pastile.

Asa se va ajunge in situatia in care distribuitorii vor sta la aceeasi masa cu specialistii din ministerele Sanatatii si Finantelor, pentru a vedea de unde se pot lua banii respectivi si in cate transe vor fi platiti. "A fost o discutie con-structiva. Noi credem ca problemele vor fi rezolvate. Dar trebuie sa primim termene clare de plata a datoriilor", ne-a spus presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile. Acesta ne-a anuntat ca inca de ieri a fost reluata aprovizionarea cu medicamente pentru farmacii si spitale.

Fara materiale sanitare

Lucrurile sunt mult mai incurcate, in schimb, in privinta materialelor sanitare, de la reactivi, fese, ace si seringi, pana la vata si tifon. Furnizorii acestor materiale au blocat de o saptamana aprovizionarea spitalelor. Nu se stie nimic despre posibilitatea unor discutii intre Ministerul Sanatatii si firmele din acest domeniu. Si aici tot de bani este vorba, mai precis de datoriile statului catre acesti furnizori.

Astfel, se poate spune ca nu s-a terminat criza din sistemul sanitar. Dar in acest caz autoritatile au o cu totul alta parere, mult mai optimista, in sensul ca nici un spital nu a reclamat pana acum ca duce lipsa de materiale sanitare. Ba mai mult, aceleasi autoritati sustin ca numai la inceputul acestei saptamani s-au facut tranzactii cu materiale sanitare de peste 60 de miliarde de lei, in sistemul licitatiilor electronice. Iar furnizorii acelor marfuri sunt tot distribuitori din Romania. "Companiile care incheie acum contracte cu spitalele ar trebui sa-si puna intrebarea cand vor fi platiti banii pentru marfurile livrate", a opinat interlocutorul nostru.

Sanitas ameninta cu proteste

Dar iata ca autoritatile vor avea in curand o noua problema pe cap. Azi va fi organizat un miting de protest in fata Ministerului Sanatatii, iar Federatia "Sanitas", organizatorul actiunii, va cere ca statul sa aloce bani mai multi pentru sistemul sanitar. Sindicalistii solicita acordarea tichetelor de masa, plus plata integrala a drepturilor si sporurilor salariale, asa cum au fost prevazute acestea in contractul colectiv de munca pe ramura. Daca aceste solicitari nu vor fi rezolvate, sindicatele din domeniu vor organiza un mare miting de protest in Capitala luna viitoare, dupa care ar putea urma chiar si greva generala.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.