Gelu Voican Voiculescu a fost audiat ieri peste sapte ore de procurorii militari, care i-au cerut detalii despre mineriada din 13-15 iunie 1990. Fostul revolutionar a afirmat ca evenimentele de la acea vreme isi au radacinile in afara granitelor Romaniei, mai exact in Rusia, care nu dorea stabilitate la noi in tara.

La iesirea din cladirea Parchetului Militar, fostul ambasador al Romaniei in Maroc, care are calitate de martor, nu a dorit, intr-o prima faza, sa stea de vorba cu reprezentantii mass-media care il asteptau de ore intregi, insa, inconjurat de acestia, a acceptat sa raspunda la cateva intrebari.

Astfel, fostul revolutionar a declarat ca ortacii din Valea Jiului nu au fost chemati de persoane din Romania, ci au venit singuri. Gelu Voican Voiculescu a descris evenimentele din acea perioada ca o "incercare de destabilizare a Romaniei, in spatele careia s-au aflat forte din Rusia care nu doreau ca la noi sa fie liniste, in conditiile in care la 14 iunie urma sa fie instalat noul Parlament".
Acesta a explicat si motivul pentru care fostul presedinte Ion Iliescu le-a multumit minerilor, apreciind ca a fost singurul mijloc prin care a putut sa-i adune la un loc si sa-i faca sa paraseasca Bucurestiul.

Nu l-a cunoscut pe Cozma

Cioclul sotilor Ceausescu a negat apoi, cu vehementa, faptul ca a fost in Valea Jiului pentru a-i starni pe mineri si a afirmat raspicat ca nici macar nu l-a cunoscut pe Miron Cozma, d-apoi sa mai si dea mana cu acesta, asa cum a afirmat liderul minerilor la o audiere anterioara. De asemenea, a contrazis mai multe depozitii ale unor martori, care au povestit ca in zilele de 13-15 iunie 1990 Gelu Voican Voiculescu, care la acea vreme nu purta barba, si Dan Iosif, fostul consilier prezidential, s-ar fi plimbat intr-un autoturism ARO si instigau minerii sa devasteze sediile partidelor din Opozitie.

Dosarul mineriadei a fost demarat dupa ce Asociatia Victimelor Mineriadelor a formulat in 1997 o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac, Traian Basescu si a lui Gheorghe Robu, in care ii acuza pe cei noua de "organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte apte de a produce moartea (securi, topoare, rangi, tarnacoape, lanturi, cabluri electrice), distrugand lacasuri de invatamant, laboratoare etc.".

Pana in prezent, in acest dosar au fost audiati Iliescu, Roman, generalul Victor Stanculescu si Miron Cozma, acesta din urmand venind la Parchetul Militar aproape in fiecare saptamana.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.