La termenul de marti, magistratii militari au luat act de raspunsul INML, potrivit caruia o astfel de expertiza dureaza in jur de doua luni.

Prezent la proces, Stanculescu a cerut sa nu mai fie adus pana la finalizarea expertizei.

Instanta a cerut, printr-o adresa trimisa INML si Spitalului Penitenciar Jilava, sa fie urgentate procedurile privind aceasta expertiza, avand in vedere varsta si afectiunile pe care sustine ca le-ar avea Stanculescu.

Sunt vinovati Chitac si Stanculescu de uciderea revolutionarilor din Timisoara? Spune-ti parerea pe forum!

La termenul de saptamana trecuta, magistratii militari au amanat procesul cu o saptamana, din acelasi motiv.

Pe 4 noiembrie, in sala au fost prezenti revolutionari si rude ale victimelor Revolutiei de la Timisoara, care au protestat fata de o posibila eliberare a lui Stanculescu. Cele in jur de 20 de persoane s-au certat cu sustinatorii lui Stanculescu veniti la proces, insa nu au existat alte incidente.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus, pe 21 octombrie, efectuarea unei expertize medicale pentru a stabili daca Victor Stanculescu poate sa suporte regimul de detentie.

Expertiza va fi facuta de o comisie a Institutului de Medicina Legala si de catre Spitalul Penitenciar Jilava, acolo unde sunt incarcerati Stanculescu si Mihai Chitac pentru condamnarea de 15 ani data in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Magistratul militar a dispus trimiterea unei adrese catre INML, care ar urma sa precizeze "daca a constatat existenta unei suferinte de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei" in cazul Stanculescu. Judecatorul a mai cerut o adresa de la Spitalul Militar Central, prin care sa se comunice instantei daca exista date privind afectiunile lui Victor Stanculescu.

Cererea de examinare medica a lui Stanculescu a fost facuta de avocatul acestuia, Alice Draghici.

Mihai Chitac si Victor Stanculescu sufera de boli cronice, au declarat, pe 20 octombrie, pentru NewsIn, reprezentanti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care au afirmat ca doar o comisie speciala a INML poate decide daca acestia nu pot face inchisoare.

Aceleasi surse au afirmat ca angajatii Spitalului Penitenciar Jilava continua investigatiile medicale in cazul celor doi.

Pe de alta parte, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va discuta, in data de 17 noiembrie, admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare formulata tot de avocatul Alice Draghici impotriva deciziei de condamnarea lui Victor Stanculescu la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Recursurile depuse de Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara, au fost respinse pe 15 octombrie de Inalta Curte de casatie si Justitie prin decizie definitiva si irevocabila.

Potrivit motivarii data publicitatii in 5 decembrie 2007, Victor Stanculescu si Mihai Chitac nu pot fi exonerati de raspundere penala, pentru ca au executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestantii de la Timisoara, ordinul fiind ilegal, cei doi stiind de caracterul anticomunist al revoltei.

Acelasi document confirma faptul ca Victor Atanasie Stanculescu a facut parte din comandamentul care a condus actiunea de reprimare a manifestatilor de la Timisoara si a exercitat cu "vadit exces de zel" atributiile ce i-au revenit in cadrul acelui comandament. Aceasta a dus si la numirea sa de catre Nicolae Ceausescu, in seara de 20 decembrie 1989, in functia de comandant militar unic al muncipiului Timisoara, se arata in motivarea sentintei de condamnare a generalului(r) Stanculescu pentru Revolutia de la Timisoara.

In ceea ce il priveste pe Mihai Chitac, magistratii au aratat ca, din corelarea tuturor probelor, reiese ca acesta a facut parte din structurile de conducere a actiunii de reprimare a manifestantilor din Timisoara, ca a exercitat si el exces de zel, "implicandu-se in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 dintre care multe foarte grav", se arata in motivarea aceleiasi sentinte.