Federatia Sindicala "Spiru Haret" a anuntat, luni, ca va da in judecata Ministerul Educatiei, pentru ca a initiat ordonanta de amanare a majorarilor salarile pentru cadrele didactice fara sa consulte sindicatele, lucru ce ar incalca contractul colectiv de munca la nivel de ramura

Potrivit federatiei, la articolul 4 din contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant, ministerul "se obliga sa nu initieze niciun act normativ si/sau act administrativ cu caracter normativ care priveste relatiile de munca si sistemul national de invatamant fara consultarea federatiilor semnatare ale contractului colectiv de munca''.

Ministerul va fi actionat in instanta la Sectia a VIII-a (Conflicte de Munca si Asigurari Sociale) a Tribunalului Municipiului Bucuresti.

Federatia "Spiru Haret" a mai anuntat ca, in acelasi context, a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) privind constitutionalitatea ordonantei de urgenta prin care guvernul amana intrarea in vigoare a legii de majorare a salariilor profesorilor. Un demers similar a facut, saptamana trecuta, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Avocatul Poporului a atacat la CCCR ordonanta de urgenta prin care a fost amanata, pana in aprilie 2009, cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, principalul argument fiind nerespectarea de catre Executiv a separatiei puterilor in stat. Judecatorii CCR au stabilit ca exceptiile de constitutionalitate ridicate sa fie dezbatute la 11 noiembrie.

Tot saptamana trecuta, Parchetul General a cerut conducerii Camerei Deputatilor transcrierea discursurilor rostite de catre premier, ministrul de Finante si fostul ministru al Educatiei la votarea legii de majorare a salariilir profesorilor, pentru solutionarea plangerilor sindicatelor. Asta dupa ce Federatia "Spiru Haret" si Federatia Educatiei Nationale au depus pangeri la Parchet impotriva celor trei reprezentanti ai guvernului, pentru ca acestia ar fi denigrat cadrele didactice si ar fi instigat impotriva acestora alte categorii profesionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.