Ca sa isi scoata banii pe care i-au cheltuit cu transportul si mancarea timp de cinci zile, ciobanii prezenti la Targul Indagra Farm din Capitala si-au scos la vanzare cainii, magarii si tuciurile de mamaliga. Alti fermieri au profitat de ultima zi a targului si si-au scos la vanzare animalele, dar la preturi duble.
Crescatorii de animale prezenti ieri la Targul de la Romexpo s-au declarat multumiti de cele cinci zile petrecute in Capitala. Normal, ar putea spune cineva, avand in vedere faptul ca Ministerul Agriculturii a platit din bugetul propriu chiria pentru spatiile in care au fost expuse sutele de animale, dar le-a si asigurat transportul participantilor. In plus, cei care nu si-au luat mancare de acasa au primit pachet in fiecare zi, iar ingrijitorii de animale au avut cazarea asigurata. Ca premiu de participare, fiecare expozant a primit 350 de lei, bani proveniti din sponsorizarile de peste 20.000 de lei stranse tot de Ministerul Agriculturii. Totusi, ciobanii de la stana de oi amenajata in stil traditional spun ca au cheltuit 800 de lei pe transport, venind din Prahova, insa nu li s-a decontat nimic. Mancare au avut de acasa. Chiar daca se gasea mancare si in complexul de la Romexpo, nu si-au putut permite sa se atinga de bucatele de acolo. Un mic costa 2,5 lei, un piept de pui la gratar 15 lei, la fel si carnatii si ceafa. Asa ca au aprins focul si au gatit la tuci mamaliga, pastrama de oaie, tocana, zeci de oua si branza. Ca sa isi recupereze cumva banii pe transport, ciobanii si-au vandut tuciul de mamaliga si suportul cu 100 de lei, apoi, pentru 200 de lei au scos la vanzare si cainele. Si turma a avut aceeasi soarta. Cei interesati puteau cumpara cele 30 de oi la 500 de lei bucata si cei doi magari la 1.500 lei/bucata. „Sunt mai scumpi, mai ales ca pe unul dintre ei s-a urcat chiar si secretarul general al Agriculturii, domnul Sorin Chelmu. Pe ala il dam cu 200 de lei mai scump”, ne-a spus, in gluma, ciobanul Tudorel Constantin. Oile celor de la Bistrita Nasaud, din Prundu, sunt mai scumpe. Cea mai buna oaie, la 75 kg, costa 1.000 lei, iar oierii spun ca Bala de Bistrita este una dintre cele mai rezistente rase din Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.