Descoperirea a fost facuta in urma unor lucrari de descarcare de sarcina arheologica a unei zone de circa doi kilometri patrati, in care societatea Cemacon Zalau va amenaja o cariera de exploatare a argilei si o linie de productie a blocurilor ceramice.

Potrivit arheologului Ioan Bejinariu, cel care s-a ocupat de acest sit, "satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, pe doua siruri aproximativ paralele. In apropierea caselor au fost gasite gropi destinate depozitarii proviziilor". In total au fost gasite 124 de complexuri arheologice, insemnand locuinte, morminte, gropi de provizii sau cuptoare menajere, dar si doua schelete umane, din mai multe perioade istorice, incepand cu 1.500-1.300 i.Hr., pana in secolele III-IV e.n.

"Este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti sa vezi o asezare in ansamblul ei", a subliniat sursa citata.

O alta descoperire facuta cu ocazia acelorasi sapaturi arheologice este o asezare din perioada de sfarsit a dominatiei romane, secolele III-IV, atunci cand populatia era formata, cel mai probabil, din daci si germanici. In cadrul acestei asezari, in partea dinspre vale, au fost identificate mai multe gropi folosite la afumarea carnii.