Martorul denuntator in dosarul "Caltabosul" s-a prezentat pentru prima data la procesul in care Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes sunt acuzati de fapte de coruptie. Avocatul lui Gheorghe Ciorba a cerut magistratilor instantei supreme sa-i acorde timp pentru a pregati apararea clientului sau, dat fiind ca fost angajat de curand pentru a-l reprezenta in acest dosar.

Procurorul de sedinta s-a opus cererii avocatului, pe motiv ca Ciorba ar fi avut suficient timp sa-si angajeze aparator, dar martorul denuntator a sustinut ca sotia sa a nascut si ca nu a avut timp sa se ocupe de acest aspect.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, pe 9 iunie, pe fostii ministri ai agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan - primul, pentru trafic de influenta, iar cel de-al doilea, pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata.

Totodata, procurorii l-au trimis in instanta si pe omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Anchetatorii au constatat ca in zilele de 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, detinuta la acea data, ar fi acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Muresan.

Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei S.C. ”Construct Europromt” S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V) Ramnicu Valcea – structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba ar fi oferit, prin intermediul lui Muresan, ministrului Agriculturii Remes, si un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de 65.000 Euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la I.T.R.S.V. Ramnicu Valcea.

Procurorii spun ca Muresan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu Decebal Traian Remes, in conditiile in care, cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000.

"Intrucat infractiunea de coruptie a fost retinuta in sarcina lui Remes Decebal Traian in calitate de membru al Guvernului Romaniei, la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art.109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art.16 alin.1 si 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, demararea procedurilor legale in vederea urmaririi penale a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Presedintele Romaniei a transmis ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. In baza acestei cereri, in data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Remes Decebal Traian pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta", se specifica in comunicat.

La data de 6 octombrie 2007, procurorii l-au retinut pe Ioan Muresan, pentru o perioada de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunerea luarii masurii arestarii preventive. Instanta a dispus inlocuirea arestarii preventive cu obligarea inculpatului de a nu parasi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost inlocuita cu masura obligarii de a nu parasi tara, valabila pana la 1 iulie 2008.

Pe 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat in municipiul Baia Mare, apartinand lui Remes, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta.