Campania „Pentru diversitate. Impotriva discriminarii.” se desfasoara in toate cele 27 de state membre ale UE. Initiata de catre Comisia Europeana, campania are ca scop informarea oamenilor in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au potrivit legislatiei comune europene de combatere a discriminarii.
Extindere, implicare la nivel local: Romania

In aceasta toamna, campania se va asocia cu peste o suta de evenimente, in intreaga Europa, menite sa sporeasca gradul de constientizare privind problemele legate de discriminare, in toate formele sale, si sa promoveze, in fata comunitatilor locale, beneficiile diversitatii.

Indreptarea inspre diversitate in intreaga Europa

Aparitiile noastre la evenimente existente organizate de catre actorii locali vor asigura furnizarea unei platforme ideale pentru sporirea gradului de constientizare privind campania „Pentru diversitate. Impotriva discriminarii.” Ca fundal al acestor evenimente integrate, campania a repurtat deja un succes in lansarea a doua activitati, si anume Turneul cu camionul „Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii” si Concursul jurnalistic 2008.

Prin asocierea campaniei „Pentru diversitate. Impotriva discriminarii.” cu evenimente la nivel national si local, in toate cele 27 de state membre, s-au format parteneriate puternice cu asociatii nationale si locale(), organisme de promovare a egalitatii, sindicate, asociatii ale patronatelor si autoritati nationale a caror munca implica lupta impotriva celor cinci motive de discriminare vizate de campania Comisiei Europene - rasa sau origine etnica, orientare sexuala, religie sau credinta, dizabilitate si varsta.

Hotararea campaniei de a se alatura unor activitati locale are ca scop reliefarea problemelor din aceste cinci domenii cheie si promovarea beneficiilor unei societati europene diversificata si lipsita de discriminare la nivel local:

  • Reliefarea discriminarii pe motive de origine etnica sau rasiala se va face printr-o serie de evenimente dedicate problemelor minoritatilor, in particular prin sporirea gradului de constientizare asupra societatii si culturii rromilor, in incercarea de a inlatura, din Europa, stereotipurile si ideile preconcepute legate de populatia rroma.
  • Abordarea discriminarii pe motive de orientare sexuala se va face prin numeroase evenimente ce vor informa publicul cu privire la drepturile comunitatii LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali, si transsexuali) printr-o serie de initiative cu continut antrenant, care celebreaza diversitatea sexuala si culturile bazate pe identitatea de gen.
  • In ceea ce priveste religia si convingerile, vor avea loc seminarii si seri de informare care, prin intermediul unor manifestari selectate, vor ajuta vizitatorii sa descopere mai multe despre cultele, practicile si literatura actualei societati europene, in care exista o pluralitate de credinte, in incercarea de a promova importanta tolerantei.
  • Punand accentul pe dizabilitate, multe evenimente vor fi indreptate inspre persoanele cu dizabilitati, avand drept teme: viata persoanelor cu dizabilitati si accesul pentru toti. Ziua Mondiala a Persoanelor cu Handicap, din data de 3 decembrie, va fi, de asemenea, marcata printr-o serie de evenimente speciale.
  • In sprijinul luptei impotriva discriminarii pe motive de varsta va fi organizata o serie de evenimente ce vizeaza sporirea gradului de constientizare cu privire la dificultatile si prejudecatile cu care se confrunta cei mai tineri si cei mai varstnici membri ai societatii, cu evenimente speciale programate pentru Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, de la 1 octombrie.
Actiunile campaniei incearca sa se adreseze tuturor, cu un accent special indreptat inspre tinerii din intreaga Europa, prin diseminarea de mesaje clare, inteligibile la evenimente culturale dedicate tinerilor, precum festivaluri multiculturale de muzica, arta sau dans. Comunicarea eficienta a beneficiilor diversitatii va implica, spre exemplu, gadilarea papilelor gustative cu ocazia unor seri culinare multiculturale si contestarea stereotipurilor in evenimente multimedia inovatoare de genul „bibliotecilor vii”. Campania se adreseaza si europenilor aflati in mediul de lucru, sporind gradul de constientizare privind diversitatea, cu angajati si angajatori prezenti si viitori, prin intrarea in parteneriate, spre exemplu, cu targuri de cariere, seminarii universitare sau saptamani ale debutantilor.

Sprijinirea campaniei: Implicarea la nivel local in Romania

Grupurile de lucru nationale din fiecare stat membru al UE au colaborat cu organizatori si asociatii locale pentru a identifica parteneri de evenimente alaturi de care sa participe, urmarind obtinerea de contributii de la toti actorii implicati prin folosirea unei abordari locale integrate si adecvate. In Romania, campania a fost partenera - printre altii - la Targul Angajatorilor de Top din Iasi (24 - 25 octombrie) si din Bucuresti (31 octombrie - 1 noiembrie).

Actiunile campaniei, Turneul cu camionul si Concursul jurnalistic, se apropie de final

De la lansarea sa in Praga, Republica Ceha, pe data de 21 iunie, Turneul cu camionul din anul acesta si-a diseminat mesajul antidiscriminare in 10 dintre noile state membre ale UE printr-o serie de evenimente informative, distractive si interactive. Continuand parcursul prin Europa pana la jumatatea lunii octombrie, ultimele opriri planificate vor fi in Romania, Polonia si Slovenia. Desfasurat simultan, Concursul jurnalistic 2008 „Pentru diversitate. Impotriva discriminarii., lansat pe data de 1 august, a solicitat trimiterea de articole atat de catre jurnalistii din presa online cat si din cea tiparita, articole care sa contribuie la o mai buna intelegere a beneficiilor diversitatii si a luptei contra discriminarii.

Comisia Europeana lupta in mod activ impotriva tuturor formelor de discriminare si promoveaza o Europa in care individualitatea si diferentele sunt pe deplin respectate. Campania trece prin momente captivante, pregatindu-se sa participe la mai mult de o suta de activitati pe plan local, la nivelul intregii Europe, construind pe baza succesului coloratului Turneu cu camionul si al prestigiosului Concurs jurnalistic, ca parte a unei game largi de masuri indreptate inspre indeplinirea acestor obiective. Pentru mai multe stiri, imagini, informatii cu privire la evenimente si la campanie, va rugam vizitati pagina de Internet multilingvistica a campaniei „Pentru diversitate. Impotriva discriminarii.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.