Sapte persoane au murit din cauza pneumoniei, cele mai multe (4) in judetul Prahova, in perioada 20 - 26 octombrie, iar peste 54.800 s-au imbolnavit de infectii respiratorii acute, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.
Pana in prezent, au fost vaccinate in cadrul campaniei de vaccinare anti-gripala, initiata de Ministerul Sanatatii, peste un milion de persoane din grupele de risc, care includ, in majoritate, copii, batrani si bolnavi.

Specialistii in sanatate publica sustin ca, pana in acest moment, nu a inceput circulatia de virusuri gripale pe teritoriul Romaniei, dar exista un numar crescut de cazuri de infectii respiratorii si pneumonii.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3, 1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

"Dozele achizitionate, pentru care s-au platit 33,72 milioane lei, acopera 81% din persoanele cu riscuri. Nu am achizitionat mai multe doze pentru ca nici anul trecut nu s-a prezentat toata lumea la vaccinare", a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Un numar de 1,6 milioane de doze au fost achizitionate de la Institutul Cantacuzino, iar restul sunt din import.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.