Romania are nevoie de investitii de mediu de aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a se conforma standardelor europene pana in 2018, cand expira toate perioadele de tranzitie negociate cu Comisia Europeana.

Un instrument foarte important pentru acoperirea acestui necesar financiar il constituie Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, care prevede o alocare de 5,5 miliarde euro, din care 4,5 miliarde reprezinta fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinantarea nationala obligatorie.
Perioada depunerii proiectelor pentru contractarea acestor fonduri este 2007-2013, iar termenul-limita pentru implementarea investitiilor este anul 2015.

De la 3 miliarde la 950 de milioane

Imediat dupa aprobarea POS Mediu de catre Comisia Europeana, in iulie anul trecut, autoritatile de la Bucuresti promiteau transmiterea primelor proiecte pregatite pentru contractarea banilor europeni. „Pana la sfarsitul anului (2007 - n.r.) vom trimite spre aprobare Comisiei Europene primele zece proiecte pe sectorul de apa si apa uzata, a caror valoare totala este estimata la 800 de milioane de euro, si alte cinci proiecte privind managementul integrat al deseurilor, cu o valoare totala de aproximativ 200 de milioane de euro.