Aproape 500.000 metri patrati de teren din sudul litoralui au fost inchiriati sau concesionati pe sume derizorii de catre fosta administratie locala din Mangalia. Printre cei care au beneficiat de aceste servicii se afla oameni politici, politisti, oameni de afaceri, functionari publici.

Pentru acestia, chiria pentru o suta de metri patrati este egala cu costul unui pachet de tigari, in conditiile in care o taraba la piata se inchiriaza cu 375 euro/luna. Majoritatea contractelor sunt incheiate pe o perioada de 20-25 de ani. Unul dintre cele mai interesante contracte este cel ce vizeaza sediul unde e gazduita chiar fundatia lui Zanfir Iorgus, fost primar al Mangaliei. Astfel, pentru o vila renovata de 270 mp, chiria lunara este de 216.000 lei vechi.

Inchiriate la tarife medii, de 6 lei pe luna pentru o suprafata de 100 mp, suprafetele au fost transformate rapid in spatii comerciale, parcari, "amenajari ambientale" sau au fost lasate pur si simplu libere de catre proprietarii de hoteluri, care le-au contractat pentru a se asigura ca nimeni nu va putea construi langa ei timp de mai multe decenii. De exemplu, o suprafata de aproape doua hectare situata in padurea Comorova, singurul spatiu verde din sudul litoralului, a fost inchiriata pentru 272 dolari/luna. In statiunea Venus, o parcela ce cuprinde o fosta toaleta, cu o suprafata totala de peste 1.000 mp, a fost transformata in restaurant. Chiria lunara este doar de cateva sute de lei.

Jaf cu acte in regula – asa caracterizeaza actuala conducere a Primariei Municipiului Mangalia ceea ce s-a intamplat in ultimii ani cu terenurile din sudul litoralului. Este vorba de cateva sute de contracte de inchiriere, asociere sau concesiune realizate cu diverse societati comerciale sau persoane fizice autorizate pe sume derizorii. In total, autoritatile au identificat pana in prezent 552 de astfel de contracte paguboase, realizate in anii 2005-2006, majoritatea pe o perioada de 20-25 de ani.

O parte dintre ele au fost incheiate chiar de primarie, iar restul de Serviciul Public Administrarea Domeniului Public si Privat (ADPP), care tine tot de Primaria Mangalia. Claudiu Tusac, actualul edil, spune ca suprafatele inchiriate de ADPP totalizeaza 112.589 metri patrati, iar cele contractate de primarie – 352.418 metri patrati. Totalul este de 465.418 metri patrati. Suma pe care o obtine anual administratia locala in urma acestor contracte este de 2,25 miliarde lei pe an (echivalentul a circa 68.000 euro) pentru cele aproape 50 de hectare.

Pentru a vedea terenurile la fata locului si pentru a afla care este adevarul din spatele acestor cifre, am identificat cateva dintre parcelele inchiriate in municipiul Mangalia si in statiunile arondate.

Superoferta pentru fundatia lui Iorgus

Primul spatiu inchiriat pentru o suma simbolica pe care l-am identificat este si cel mai celebru: cladirea in care se afla sediul Fundatiei Callatis ‘96, care apartine fostului primar Zanfir Iorgus. In imobilul amplasat la cativa metri de soseaua principala a municipiului Mangalia si in imediata apropiere a portului turistic se afla sediul acestei fundatii, dar si al Asociatiei Patronilor. Imobilul este renovat recent si arata foarte bine, cel putin din exterior. "In total, este vorba despre o suprafata de 270 de metri patrati, pentru care se plateste o chirie de 800 lei vechi/metru patrat/luna", spune Claudiu Tusac. La un calcul simplu reiese ca pentru cei 270 metri patrati se plateau 216.000 lei vechi pe luna, adica aproximativ pretul a patru pachete de tigari. In aceeasi zona, un apartament de doua camere se inchiriaza cu preturi care pleaca de la 100-200 euro.

Reprezentantii unor agentii imobiliare au declarat ca pretul poate ajunge chiar la 400 euro pentru un apartament spatios, cu dotari de lux. Foarte aproape de sediul Fundatiei Callatis ‘96, un spatiu comercial cu suprafata de 75 de metri patrati se inchiriaza cu 1.000 euro/luna, potrivit declaratiei administratorului acestuia.

Daca luam in calcul o chirie la nivelul pietei de 36 lei noi/metru patrat/luna, prejudiciul creat doar la acest contract se ridica la 110.000 lei pe an. Ulterior, suma trebuie inmultita cu 25, pentru ca aceasta este durata contractului. Astfel, bugetul administratiei locale este pagubit doar prin acest contrat cu circa 27,5 milioane lei.

Beneficiare ale contractelor la sume avantajoase sunt si trei firme, despre care primarul Tusac spune ca sunt controlate de fina fostului primar: Eco Corsa, Select Grup si Grand Service, care au ca obiect de activitate, printre altele, prestarile de servicii si vanzarea spatiilor comerciale. Prima dintre ele a inchiriat terenuri in Mangalia, pe faleza, la atractivul pret de 6 lei pe luna pentru o parcela de 100 metri patrati. Spre comparatie, primarul localitatii spune ca pretul pentru inchirierea unei tarabe in piata este de 375 euro pe luna.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.