Romii sau tiganii sint prezenti in aproape toate statele europene. Cele zece milioane de membri ai acestei etnii constituie cea mai mare minoritate de pe vechiul continent. Iar Romania este tara in care traiesc cei mai multi dintre tigani.

Li se zice Tigani, Gypsies, Zigeuner, Gitanos, cigany, iar in ultimul timp, romi sau populatie roma. Numele pe care-l poarta si pe care l-au primit de la popoarele linga care au trait e motivata si de istoria migratiei lor.

Un termen controversat

"Nu este pentru prima data cind numele joaca o functie politica. Noua identitate etnica si politica pe care vor sa o forjeze liderii romi are si aceasta componenta. Incepe sa fie o chestiune de corectitudine politica folosirea cuvintului Roma, in locul celui de Gypsies, Zigeuner etc. Este insa o intrebare - pe care si-au pus-o cei care studiaza miscarea politica roma - daca simpla schimbare a numelui e capabila sa duca si la o modificare de perceptie a acestei populatii de catre majoritari.

Personal, cred ca nu", spune istoricul Viorel Achim, autorul cartii "Tiganii in istoria Romaniei". Dezbaterea asupra acestui nume a inceput la primul congres mondial al tiganilor, desfasurat la Londra, in 1971, unde participantii au propus respingerea termenilor de Tsiganes, Zigeuner, Gitanos, Gypsies - despre care s-a spus ca nu sint ale lor si nu acopera nici o realitate - si au adoptat termenul Rom. Astfel, numele Roma a patruns in documentele organizatiilor internationale, dar nu este acceptat inca peste tot.

Gaselnita romaneasca

Termenul "rom" are o origine romani, cu radacini in sanscrita, si desemneaza etnia. Denumirea corecta este cea de "rom", cuvintul rrom fiind scris astfel, deoarece in limba romani se pune accent grav pe r si se pronunta rr. "Din cite stiu, aceasta este o gaselnita romaneasca. S-a incercat in acest fel sa se evite confuzia cu roman. In alte tari, unde cuvintul "roma" e folosit in diferite forme, se scrie cu un singur r", spune Viorel Achim. Rom este numele pe care si-l dau tiganii din Europa, dar si din America, Australia, Siberia. Rom inseamna "barbat", in alt sens "barbat tigan".

Egipteni si nu prea

"Cuvintele sint purtatoare de idei, de atitudini", spune psihologul Alexandru Iordan, referindu-se la etichetarile aduse etniei rome. Dupa opinia lui Asztalos Csaba insa, denumirile diferite ale etniei rome nu poarta sensuri diferite. "Continutul lor exprima acelasi lucru, respectiv calitatea de cetatean de etnie roma", adauga presedintele CNCD.

Unii membri ai comunitatii prefera mai multe variante de denumiri, dupa care sa fie numiti: "romi", "tigani", "sinti" sau "caldarari", "rudari" "lingurari", folosind numele neamului din care se trag. Gitano (spaniola), Gypsy (engleza) provin de la presupusa lor origine egipteana. Multa vreme s-a crezut ca tiganii au venit din Egipt, ca sint pelerini din aceasta tara, care au ratacit in drumul spre Ierusalim. Originea egipteana a fost una dintre teoriile cele mai raspindite in legatura cu originea tiganilor.

"Daca nu esti cuminte, te dau la tigan"

Impunerea unei alte denumiri pentru etnia roma a venit din sensul peiorativ pe care l-a capatat cuvintul "tigan". Cauzele care au dus la conotatiile negative ale termenului sint multiple: specificarea etniei in timpul prezentarii de catre presa a unor situatii negative, prejudecatile si stereotipiile cu privire la comunitatea roma, expresii de genul "daca nu esti cuminte, te dau la tigan", necunoasterea traditiilor, a obiceiurilor si a modului de gindire al persoanelor apartinind etniei rome. "Numele de tigan a fost dat populatiei de origine indiana ajunsa in Europa de catre straini. Formele lui apar in toata Europa: greaca-atingani, bulgara-tigani, rusa-tigani, romana-tigani, maghiara-cigány, italiana-Zingari, germana-Zigeuner, franceza-Tsiganes, lituaniana-Cigónes, portugheza-Ciganos, spaniola-Zincali. Cu acest nume apar tiganii in cele mai vechi izvoare care le atesta prezenta in Europa", explica Viorel Achim.

Etichete de proasta calitate

Numele de tigan provine din greaca medievala, grecii (bizantinii) numindu-i Athínganos sau Atsínganos, de la numele unei secte crestine eretice din Asia Mica. Numele acestei secte, ai carei membri aveau reputatia de ghicitori si de magicieni, a fost atribuit si nomazilor veniti din India.

Denumirile peiorative nu sint folosite doar pentru etnia roma. Si celorlalte minoritati etnice din Romania li se ataseaza sensuri negative: bozgor pentru ungur, grecotei pentru grec, rusnac pentru rus, araboi pentru arab, jidan pentru evrei etc. Psihologul Alexandru Iordan considera ca atribuirea unor expresii si etichete negative ale unei etnii fata de alta tine de etnocentrism.

El se manifesta ca asumare a superioritatii propriei culturi si ca apreciere a altor culturi ca fiind bune ori rele, in masura in care se aseamana sau se diferentiaza de cultura proprie. "Exista un risc pe care il comporta perpetuarea etichetarii sociale negative. Prin extrapolare, atunci cind un intreg grup este etichetat, in mod consecvent, ca fiind deviant, el risca sa ajunga, in cele din urma, deviant", spune Alexandru Iordan. "Daca intrebam omul de pe strada (chiar si pe intelectuali) cum ar descrie romii, ar folosi termeni ca: analfabeti, murdari, hoti, saraci. Sau chiar: plaga societatii, focar de infectie etc. Marea majoritate a oamenilor nu vede in tigani o comunitate etnica, avind o cultura care, datorita unei marginalizari multiseculare (adica datorita noua, majoritarilor), se confrunta cu probleme sociale", explica Istvan Haller, Liga ProEuropa, Tirgu-Mures.

Schimbati, vinduti, daruiti

In 1385, in Romania, romii erau atestati ca robi domnesti, minastiresti sau boieresti. Viata pe care o aveau in acea perioada era asemanatoare cu sclavia din Imperiul Bizantin. Regulamentul Organic incadra romii in sfera obiectelor nemiscatoare, putind fi schimbati, vinduti, daruiti, si uneori servind ca unitate de schimb. Comertul cu robii romi se practica pe o scara larga la inceputul secolului al XIX-lea, ajungindu-se la vinzarea lor la cintar. Abolirea "sclaviei tiganilor" din Romania a avut loc in 1844. In 1942, 84% dintre romii nomazi fusesera deportati la munca fortata in Transnistria, ulterior procedindu-se si la deportarea romilor sedentari. Comisia romana pentru victimele Holocaustului a estimat ca in Transilvania ar fi murit 36.000 de romi. Pina la caderea comunismului, 48-50% dintre romii apti de munca lucrau in agricultura si nu aveau voie sa practice meseriile pe care le stiau.