Aproape 100.000 de functionari publici afiliati sindicatului Sed Lex vor intra in greva generala pe teremen nelimitat din 13 noiembrie, dupa refuzul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) de a accepta majorarea salariilor cu 50%, a declarat joi liderul sindical Vasile Marica.

"Nicio institutie a statului nu va mai lucra incepand cu 13 noiembrie. Oamenii vor merge la munca, dar vor sta la ghisee", a declarat Marica, citat de NewsIn.

Liderul sindical a precizat ca salariile au crescut in acest an cu numai 9,5% si ca acestea trebuie sa creasca in functie de performanta economica.

"Am propus sa se faca o analiza pe toate categoriile functionarilor publici, iar luni o sa purtam noi negocieri. Credem ca nu se poate lucra in administratia publica cu un salariu minim de 500, respectiv 600 lei. Nu vom accepta o crestere a salariilor cu doar 20%", a adaugat presedintele Sed Lex.

In plus, Vasile Marica a mai spus ca noua lege a salarizarii personalului din sistemul bugetar trebuie sa prevada o inghetare a salariilor celor cu venituri foarte mari si o crestere a salariilor mici.

In replica, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, declarat ca o crestere a salariilor functionarilor publici nu poate fi mai mare decat performanta economica a persoanelor care lucreaza in administratie.

"In caz contrar, Guvernul trebuie ori sa creasca taxele, ori sa fie de acord cu venituri mai mici la buget", a mai spus Chitoiu.

Si sindicalistii din invatamant vor declansa luna viitoare greve in toata tara


Functionarii publici si Sanitas resping apelul presedintelui de a amana protestele

"Vom continua protestele si vom declansa greva generala pentru ca acesta este mandatul meu din partea functionarilor publici si-l voi duce pana la capat", a declarat pentru NewsIn, liderul Aliantei nationale a functionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica.

La randul sau, presedintele Sanitas, Marius Petcu, sustine ca a luat deja hotararea de a declansa actiuni de protest si asteapta decizia de luni a ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu privind majorarea salariilor din sistemul sanitar.

"Nu putem intrerupe manifestarile sindicale, ca urmare a unei singure solicitari a presedintelui. Asteptam intalnirea pe care ne-a promis-o Traian Basescu la palatul Cotroceni privind salarizarea personalului din sistemul bugetar. Am fi acceptat, insa, daca ni s-ar fi cerut in mod direct", a precizat Petcu.

Liderul sindical al Sanitas a adaugat ca incercarea presedintelui de a amana protestele este de fapt o invitatie pentru ca sindicatele sa participe la un "dialog mai intens" cu autoritatile responsabile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.