"Modificarea preturilor medicamentelor s-a facut prin recalcularea pretului CIP, cel de intrare in tara, la medicamentele din import. Astfel, stabilirea pretului CIP s-a facut luand ca valoare de referinta, pentru fiecare medicament, media celor mai mici trei preturi CIP din 12 tari din UE", a explicat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

La pretul final al medicamentelor se ajunge adunand la pretul CIP adaosul de distributie, adaosul la farmacie si TVA.

Potrivit noii metodologii de calcul al pretului medicamentelor compensate si gratuite, procentul maxim cu care s-ar putea scumpi unele dintre acestea este de 4%.

"De asemenea, a fost nevoie si de o actualizare partiala a cursului de schimb, atat pentru euro, cat si pentru celelelate valute. Astfel, cursul euro a fost actualizat la 3,63, de la 3,32, cat era inainte", a adaugat Nicolaescu.

Potrivit lui Nicolaescu, pana vineri, casele judetene de asigurari de sanatate vor actualiza softurile din toate farmaciile din tara cu noile preturi ale medicamentelor compensate si gratuite.

Distribuitorii de medicamente au sistat, la inceputul lunii octombrie, livrarile catre toate farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

Distribuitorii au reclamat faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Acestia estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,32 lei pentru un euro.