Fostii lideri sindicali ai minerilor din Valea Jiului Dorin Lois si Vasile Lupu ar putea fi eliberati din penitenciar pentru buna purtare, la cerere, la sfarsitul lunii viitoare, dupa ispasirea a trei ani din pedeapsa, transmite NewsIn.

Potrivit datelor oficiale din cadrul Penitenciarului Barcea, “ambii condamnati sunt propozabili pentru a fi discutati in comisia de liberare conditionata in data de 28.11.2008-Dorin Lois, respectiv 29.11.2008-Vasile Lupu”.

"Cei doi sunt propusi sa fie eliberati, avand o comportare exemplara in penitenciar. Vom avea un rezultat in ceea ce-i priveste pe cei doi luna viitoare", a declarat, marti, Gabriel Vesa, purtator de cuvant al Penitenciarului Barcea Mare.

Cei doi fosti "locotenenti" ai lui Miron Cozma au fost incarcerati in septembrie 2005. Dorin Lois a fost inchis in Penitenciarul Barcea Mare in data de 28 septembrie 2005, iar Vasile Lupu o zi mai tarziu. Ambii au recomandari pozitive pe linie de buna purtare. Potrivit purtatorului de cuvant al penitenciarului, Dorin Lois este un detinut ascultator, care respecta regulamentul de ordine interioara si care "presteaza activitati in cadrul clubului persoanelor private de libertate", iar pentru asta castiga zile prin care i se reduce pedeapsa. Vasile Lupu participa la alt gen de activitati, cu caracter moral-religios si sportive. Si el munceste ca sa-si reduca pedeapsa si pana acum a beneficiat de o singura iesire din penitenciar, de trei zile, in primavara acestui an, in aceeasi perioada cu prietenul sau Dorin Lois.

La sfarsitul lunii septembrie 2005, magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Miron Cozma la zece ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti din ianuarie 1999. Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat alaturi de Miron Cozma si pe cei cinci "locotenenti" ai sai - Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan, la cate cinci ani de inchisoare. Patru dintre locotenenti s-au predat autoritatilor si au fost incarcerati, iar despre Romeo Beja se spune ca ar fi parasit Romania inca din primavara anului 2005. Ionel Ciontu, care a detinut functia de presedinte la Sindicatul Exploatarii Miniere Livezeni, a decedat in ianuarie 2007.

Constantin Cretan a fost eliberat conditionat din inchisoare, marti, dupa ce Judecatoria Targu Jiu i-a aprobat, saptamana trecuta, o cerere depusa in acest sens. Cretan, cel care a infiintat, in urma cu peste opt ani, Liga Muncitorilor, Somerilor si Defavorizatilor Social “Miron Cozma”, a fost asteptat la poarta inchisorii de catre Miron Cozma. De altfel, in perioada cat a stat incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Targu-Jiu, Cretan a fost vizitat de mai multe ori de catre Miron Cozma. In plus, Cozma a organizat, la Lupeni, un mars de protest pentru a cere eliberarea din inchisoare a lui Cretan, a lui Dorin Lois si a lui Vasile Lupu si i-a cerut sefului statului sa-i gratieze pe cei trei. Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a parasit, pe 2 decembrie 2007, Penitenciarul Rahova, unde a fost executat zece ani de inchisoare pentru fapte comise la mineriade.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.